Znamionówka tarniówka (Orgyia antiquaL.)

Jest to motyl należący do rodziny brudnicowatych. Szkodnik występuje w uprawie śliw, moreli i brzoskwini oraz jabłoni. W rozwoju gatunku widoczny jest silny dymorfizm płci. Samice są szarobrązowe, krępe i grube (do 20mm) przez co bardzo słabo się poruszają. Dodatkowo pozbawione są skrzydeł. Natomiast samce posiadają skrzydła o rozpiętości do 30mm z białą półksiężycowatą plamą na pierwszej parze. Jaja u tego gatunku są kuliste, szare z wyraźnie wklęsłym środkiem. Dorosłe gąsienice mają do 40 mm długości. Ich ciało jest popielatoczarne z podłużnymi białymi liniami. W szczytowej części każdego z 4 segmentów znajduje się pióropusz z długich żółtopomarańczowych włosków.

Zimują jaja składane na zaschniętych liściach przymocowanych do gałęzi. Pierwsze gąsienice lęgną się już w maju i mogą żerować do pierwszych dni sierpnia. Po czym oprzędzają liście i przepoczwarczaj się. Wylot motyli następuje od lipca aż do października. Samice II pokolenia składają jaja w złożach po około 200 szt. każda.

Bardzo ruchliwe gąsienice żerują na samym początku na pąkach a później przechodzą na liście, wyjadając w nich początkowo niewielkie, okrągłe lub podłużne otwory, a w późniejszym okresie szkieletując je. Uszkodzenia blaszek liściowych powodują osłabienie drzew.

Lustrację należy rozpocząć już w okresie bezlistnym w celu poszukiwania złóż jaj. Jeżeli więcej niż 70% zimujących jaj w złożach jest spasożytowanych prze kruszynki, nie należy wykonywać zabiegów chemicznych. Lustrację kontynuować w późniejszym okresie. Przejrzeć po 20 liści na 10 losowo wybranych drzewach. Jeśli zaobserwujemy 2 gąsienice na 200 rozet kwiatowo-liściowych zostanie przekroczony próg szkodliwości i należy wykonać zabieg chemiczny. Należy bezwzględnie zachować okresy prewencji i karencji. Dobór środków zgodnie z aktualnym programem ochrony roślin.

  • Jabłoń
  • Grusza
  • Wiśnia/Czereśnia
  • Śliwa
  • Brzoskwinia

Zgorzel kory jabłoni

Jest drugą po raku drzew owocowych chorobą kory, bardzo powszechnie występującą w Europie, Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii. W warunkach klimatu umiarkowanego Polski główne zagrożenie stanowi w szkółkach i nowych nasadzeniach jabłoni. Silna epidemia choroby doprowadza do masowego zamierania drzew jabłoni w pierwszym roku po posadzeniu. Występowanie choroby na

Przeczytaj całość »

Parch jabłoni

Spośród wszystkich chorób pochodzenia odgrzybowego parch jabłoni jest chorobą najpowszechniej spotykaną we wszystkich rejonach uprawy jabłoni na całym świecie. Występuje w klimacie umiarkowanym głównie w sadach, ale także i szkółkach drzew jabłoni. Szkodliwość jest zależna od stopnia porażenia. Choroba powoduje osłabienie wigoru porażonych roślin poprzez ograniczenie produkcji asymilatów, co przekłada

Przeczytaj całość »

Mączniak jabłoni

Choroba bardzo powszechna we wszystkich rejonach uprawy jabłoni, ale może występować także na siewkach gruszy i pigwie. Na jabłoniach w zasadzie może wystąpić w każdej fazie fenologicznej. Najwyższa szkodliwość określona jest w przypadku owocujących drzew jabłoni wiąże się ze spadkiem plonu. Obserwowane jest także zahamowanie wzrostu młodych pędów co przekłada

Przeczytaj całość »

Gorzka zgnilizna jabłek

Choroba jest bardzo powszechną na całym świecie. Występuje głównie w Europie, Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii. W warunkach klimatu umiarkowanego Polski główne zagrożenie stanowi w uprawie jabłoni, zwłaszcza owoców. Choć choroba może także występować na owocach innych gatunków drzew zarówno ziarnkowych, jak i pestkowych m.in. na: pigwie, gruszy azjatyckiej i gruszy europejskiej. Szkodliwość choroby polega przede wszystkim na jej utajonym charakterze i ukazywaniem się objawów na owocach dopiero podczas dłuższego przechowywania. W niektórych gospodarstwach straty w plonach jabłek mogą wynosić 20-50%.

Przeczytaj całość »

Rdza gruszy

W ostatnich latach choroba coraz częściej występuje na gruszach i jałowcach w ogrodach przydomowych. W sadach towarowych obserwowana jest sporadycznie, zwłaszcza gdy w sąsiedztwie rosną jałowce będące żywicielami patogenu.

Przeczytaj całość »

Parch gruszy

Choroba powszechnie występująca w rejonach uprawy gatunków z rodz. Pyrus na całym świecie. W Polsce znana już od dawna w uprawie grusz. Nasilenie choroby jest zależne od kilku czynników, głównie warunków pogody w trakcie sezonu wegetacyjnego, obecności inokulum i podatności odmiany. Ze względu na mniejszą skalę upraw gruszy w Polsce,

Przeczytaj całość »

Zamieranie gruszy

Choroba odnotowana w sadach gruszowych na terenie Europy i USA. W Polsce po raz pierwszy opisana w 1996 roku. Choroba może mieć dwie postaci: gwałtowne zamieranie lub powolne zamieranie. Występuje na roślinach z rodzaju Pyrus, a także na pigwie. Szkodliwość jest zależna od wielu czynników, z których najważniejsze to podkładka

Przeczytaj całość »

Gorzka zgnilizna wiśni

Choroba ma zasięg ogólnoświatowy, występuje we wszystkich strefach klimatycznych. Najwyższa jej szkodliwość dotyczy strat w plonie wiśni. Masowe nasilenie ujawnia się w warunkach ciepłej i wilgotnej pogody.

Przeczytaj całość »

Torbiel śliwek

Choroba występuje w uprawie śliw na całym świecie. W Polsce głównie w rejonach podgórskich i nadmorskich. Szkodliwość związana jest z całkowitym zniszczeniem owoców. Rozwój choroby stymuluje duża ilość opadów.

Przeczytaj całość »

Kędzierzawość liści brzoskwini

Choroba bardzo powszechna, występuje corocznie w uprawie brzoskwini i nektaryny. Szkodliwość jej ogranicza się do zniekształcenia liści, a w konsekwencji osłabienia roślin. Zmiany te przekładają się na obniżenie jakości plonu owoców brzoskwini oraz może mieć wpływ na gorsze przezimowanie porażonych drzew.

Przeczytaj całość »