Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych

Sprawcą choroby jest grzyb Monilinia fructigena, należący do workowców. W cyklu rozmnażania tego patogena wyróżnić można rozmnażanie płciowe (miseczkowatego kształtu apotecja z workami i zarodnikami workowymi) obserwowane niezwykle rzadko oraz bezpłciowe (kopczykowate, jasnokremowe sporodochia z trzonkami konidialnymi i łańcuszkowato rozgałęziającymi się zarodnikami konidialnymi).

Najbardziej charakterystyczne objawy rozwijają się na owocach jabłek i gruszek. Są to brunatne, plamy gnilne pojawiające się głównie w miejscach uszkodzeń spowodowanych żerowaniem szkodników lub wokół spękań będących wynikiem działania innych chorób np. parcha jabłoni. Choroba szybko obejmuje całą powierzchnię owocu, sięgając także do jego wnętrza, który zmienia barwę na prawie czarną. Na powierzchni pojawiają się koncentrycznie ułożone, kopczykowate, jasnokremowe lub szare sporodochia. Porażone owoce często zasychają i pozostają w koronach drzew tworząc czarne mumie. W warunkach przechowalniczych na porażonych owocach można obserwować ten sam typ objawów.

Sporadycznie patogen może zasiedlać także kwiaty oraz młode niezdrewniałe pędy. Kwiaty są porażane wiosną podczas ciepłej i wilgotnej pogody. Wówczas gwałtownie zasychają i zamierają. Na młodych pędach w wyniku porażenia obserwuje się rozwój zgorzeli oraz zarodnikowania grzyba w postaci sporodochiów. Porażone pędy szybko zamierają.

Źródłem choroby jest grzybnia i sporodochia zimujące na resztkach owoców leżących pod drzewami lub wiszących w ich koronach. Infekcji pierwotnych dokonują zarodniki konidialne rozwijające się na sporodochiach. Okres intensywnego zarodnikowania zbiega się z opadem czerwcowym zawiązków. Do infekcji owoców dochodzi jeszcze w sadzie. Wrotami dla zarodników są głównie uszkodzenia mechaniczne. Jednakże często można obserwować rozwój objawów na styku porażonego i zdrowego jeszcze owocu. W przechowali choroba może rozprzestrzeniać się przez zarodniki lub przez grzybnię przerastającą z owocu porażonego na zdrowy. Dojrzałe owoce są porażane nawet przez nieuszkodzoną skórkę.

Do niezwykle pracochłonnych metod ochrony zalicza się staranne zbieranie i usuwanie mumii – zimujących porażonych owoców, będących źródłem patogena w sadzie. Do obiektów przechowalniczych powinny być przeznaczone jedynie owoce nie uszkodzone i bez objawów brunatnej zgnilizny. Zabiegi chemiczne stosowane od połowy czerwca do zwalczania parcha jabłoni właściwie całkowicie ograniczają występowanie brunatnej zgnilizny. Środki o najskuteczniejszym działaniu przeciwko Monilinia fructigena to: fungicydy benzimidazolowe, triazolowe i te zawierające w swym składzie tiuram.

  • Jabłoń
  • Grusza
  • Wiśnia/Czereśnia
  • Śliwa
  • Brzoskwinia

Zgorzel kory jabłoni

Jest drugą po raku drzew owocowych chorobą kory, bardzo powszechnie występującą w Europie, Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii. W warunkach klimatu umiarkowanego Polski główne zagrożenie stanowi w szkółkach i nowych nasadzeniach jabłoni. Silna epidemia choroby doprowadza do masowego zamierania drzew jabłoni w pierwszym roku po posadzeniu. Występowanie choroby na

Przeczytaj całość »

Parch jabłoni

Spośród wszystkich chorób pochodzenia odgrzybowego parch jabłoni jest chorobą najpowszechniej spotykaną we wszystkich rejonach uprawy jabłoni na całym świecie. Występuje w klimacie umiarkowanym głównie w sadach, ale także i szkółkach drzew jabłoni. Szkodliwość jest zależna od stopnia porażenia. Choroba powoduje osłabienie wigoru porażonych roślin poprzez ograniczenie produkcji asymilatów, co przekłada

Przeczytaj całość »

Mączniak jabłoni

Choroba bardzo powszechna we wszystkich rejonach uprawy jabłoni, ale może występować także na siewkach gruszy i pigwie. Na jabłoniach w zasadzie może wystąpić w każdej fazie fenologicznej. Najwyższa szkodliwość określona jest w przypadku owocujących drzew jabłoni wiąże się ze spadkiem plonu. Obserwowane jest także zahamowanie wzrostu młodych pędów co przekłada

Przeczytaj całość »

Gorzka zgnilizna jabłek

Choroba jest bardzo powszechną na całym świecie. Występuje głównie w Europie, Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii. W warunkach klimatu umiarkowanego Polski główne zagrożenie stanowi w uprawie jabłoni, zwłaszcza owoców. Choć choroba może także występować na owocach innych gatunków drzew zarówno ziarnkowych, jak i pestkowych m.in. na: pigwie, gruszy azjatyckiej i gruszy europejskiej. Szkodliwość choroby polega przede wszystkim na jej utajonym charakterze i ukazywaniem się objawów na owocach dopiero podczas dłuższego przechowywania. W niektórych gospodarstwach straty w plonach jabłek mogą wynosić 20-50%.

Przeczytaj całość »

Rdza gruszy

W ostatnich latach choroba coraz częściej występuje na gruszach i jałowcach w ogrodach przydomowych. W sadach towarowych obserwowana jest sporadycznie, zwłaszcza gdy w sąsiedztwie rosną jałowce będące żywicielami patogenu.

Przeczytaj całość »

Parch gruszy

Choroba powszechnie występująca w rejonach uprawy gatunków z rodz. Pyrus na całym świecie. W Polsce znana już od dawna w uprawie grusz. Nasilenie choroby jest zależne od kilku czynników, głównie warunków pogody w trakcie sezonu wegetacyjnego, obecności inokulum i podatności odmiany. Ze względu na mniejszą skalę upraw gruszy w Polsce,

Przeczytaj całość »

Zamieranie gruszy

Choroba odnotowana w sadach gruszowych na terenie Europy i USA. W Polsce po raz pierwszy opisana w 1996 roku. Choroba może mieć dwie postaci: gwałtowne zamieranie lub powolne zamieranie. Występuje na roślinach z rodzaju Pyrus, a także na pigwie. Szkodliwość jest zależna od wielu czynników, z których najważniejsze to podkładka

Przeczytaj całość »

Gorzka zgnilizna wiśni

Choroba ma zasięg ogólnoświatowy, występuje we wszystkich strefach klimatycznych. Najwyższa jej szkodliwość dotyczy strat w plonie wiśni. Masowe nasilenie ujawnia się w warunkach ciepłej i wilgotnej pogody.

Przeczytaj całość »

Torbiel śliwek

Choroba występuje w uprawie śliw na całym świecie. W Polsce głównie w rejonach podgórskich i nadmorskich. Szkodliwość związana jest z całkowitym zniszczeniem owoców. Rozwój choroby stymuluje duża ilość opadów.

Przeczytaj całość »

Kędzierzawość liści brzoskwini

Choroba bardzo powszechna, występuje corocznie w uprawie brzoskwini i nektaryny. Szkodliwość jej ogranicza się do zniekształcenia liści, a w konsekwencji osłabienia roślin. Zmiany te przekładają się na obniżenie jakości plonu owoców brzoskwini oraz może mieć wpływ na gorsze przezimowanie porażonych drzew.

Przeczytaj całość »