
- 11 stycznia, 2023
Uwaga❗️ już za tydzień (18-19 stycznia) Targi Sadownictwa i Warzywnictwa.
Targi te są największą w Polsce imprezą branży sadowniczej i warzywniczej. To tutaj wystawcy mogą zaprezentować swoje towary i usługi dedykowane dla producentów 🍎🍒owoców i 🥕🧅warzyw.
W tym roku TSW, odbędzie się w KIELCACH. Program doradczy FruitAkademia też tam będzie. Masz pytania❓ Chcesz uzyskać bardzo rzeczową odpowiedź. Przyjdź i spotkaj się z Nami na stanowisku E27 w hali E.
Więcej szczegółów o samym wydarzeniu znajdziecie na stronie organizatora: https://tsw.pl
Przydatne linki:
Formularz rejestracyjny dla uczestników TSW: https://tsw.pl/visitor/register
Program konferencji: https://tsw.pl/konferencje-tsw-2023
Do zobaczenia na TSW 2023 w Kielcach❗️
- 27 grudnia, 2022






- 22 grudnia, 2022












- 5 grudnia, 2022
Czy wiesz że dziś tj. 5.12.2022 roku obchodzimy Światowy Dzień Gleby, a tegoroczne hasło tego wydarzenia to: Powstrzymać zasolenie gleb, zwiększyć ich produkcyjność. Jak to zrobić❓
Recepta jest banalnie prosta, wystarczy odpowiednio i racjonalnie podejść do nawożenia. A ku temu konieczne jest przestrzeganie kilku reguł:
1️⃣ Regularnie wykonywane analizy zawartości składników pokarmowych w glebie – przed założeniem plantacji lub co 2-3 lata w istniejących już plantacjach trwałych. Dlaczego❓ Gleba jest naturalnie bogata w składniki pokarmowe, jednak w ciągu prowadzonych cykli produkcyjnych może dochodzić do jej ubożenia. Analiza daje odpowiedź jaka jest zasobność gleby w składniki pokarmowe oraz o ile uzupełnić ją aby pokryć zapotrzebowanie danego gatunku na składniki pokarmowe. Na oko tego nie sprawdzimy.
2️⃣ Dbałość o właściwy odczyn gleby – wartość pH do jakiej powinniśmy dążyć w gospodarstwie sadowniczym powinna być na poziomie od 5,9 do 6,5 (chyba że gatunkiem uprawianym jest borówka wysoka wtedy < 4). Dlaczego ❓ Odpowiednie pH ma wpływ na kondycję i strukturę gleby oraz zwiększa efektywność nawozów organicznych i mineralnych. Warto pamiętać, że najwyższy stopień przyswajalności i dostępności składników pokarmowych dla roślin jest dla odczynu obojętnego. Wszystko to korzystnie wpływa nie tylko na rozwój systemu korzeniowego rośliny, ale również życie biologiczne. Temu służy wapnowanie, które dla większości gleb wskazane jest wykonać późną jesienią lub wczesną zimą.
3️⃣ Wsparcie mikroflory glebowej – działalność mikroorganizmów glebowych jest uzależniona od wielu czynników. Jakich ❓ Właściwy odczyn gleby i odpowiednie właściwości wodno-powietrzne to tylko jeden z nich. Mikroorganizmy wykorzystują do własnych przemian organiczny węgiel (C) i azot (N). Bogactwo dobroczynnych mikroorganizmów występuje w glebach o wysokim poziomie próchnicy, jednak takich gleb jest coraz mniej. Co nie znaczy, że nie można poprawić tego stanu i nadać “życia glebie”.
Przy okazji tego święta przypominamy, że firma PUH “Chemirol” sp. z o.o. od samego początku swojego istnienia wspiera potencjał plonotwórczy poprzez dostarczenie odpowiednich narzędzi. Jakich ❓
✅ Już od jakiegoś czasu posiada w ofercie badanie gleby na zawartość składników pokarmowych. Możesz je zamówić u swojego Doradcy lub pod nr tel. 723 683 360. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o badaniu gleby zapraszamy na stronę: 👉 https://at.agro.pl/badania-gleby/
✅ Skuteczne nawozy wapniowe, majace nieocenione znaczenie, dla dużych plonów owoców wysokiej jakości m.in. CalBor Power. Więcej na ten temat przeczytacie na: 👉 https://chemirol.com.pl/pl_PL/product/cal-bor-power
✅ Naturalne biopreparaty poprawiające strukturę gleby poprzez przyspieszenie rozkładu materii organicznej w glebie – BaktoKompleks – bo o nim mowa to 5 szczepów bakterii glebowych z rodzaju Bacillus. Więcej tutaj: 👉https://chemirol.com.pl/pl_PL/product/baktokompleks
Rozwiązania te idealnie wpisują się w “założenia” nie tylko dzisiejszego dnia, ale również racjonalnego gospodarowania zasobami naturalnymi.
W zakładce Komunikaty agrotechniczne zamieściliśmy więcej informacji o zabiegach pozytywnie oddziałujących na glebę (tutaj więcej informacji o wapnowaniu: https://tiny.pl/wd3t5 ) i wiele innych.
Pamiętajcie ❗️
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie
- 10 listopada, 2022




- 4 listopada, 2022
Okres pozbiorczy w sadach 🍏🍎 jest szczególnie ważny, ponieważ pewne działania podjęte teraz będą dawały wymierne korzyści w przyszłym sezonie. W bieżącym roku dużym problemem w wielu sadach okazał się parch jabłoni “rozsiany” po liściach. Plamy te po okresie zimy będą źródłem wysiewów zarodników workowych w okresie wiosennym. Aby uniknąć problemów od początku kolejnego sezonu należy zadbać o jak największą redukcję potencjału infekcyjnego grzyba 🍄 Venturia inaequalis już teraz.
Jak to zrobić ❓ Jest kilka sposobów i terminów📅:
1️⃣ Opryskiwanie ‘solo’ produktem biologicznym 🦠 BaktoKompleks w dawce 🧪 1l/ha w bezpośrednio po zbiorach i na początku opadania liści 🍂.
2️⃣ Opryskiwanie produktem biologicznym 🦠 BaktoKompleks 0,5-1l/ha + kwasy humusowe np. NaturvitalPlus w dawce 🧪 1-3 l/ha w momencie początków opadania liści 🍂
3️⃣ Opryskiwanie produktem biologicznym 🦠 BaktoKompleks 0,5-1 l/ha + 1% roztwór mocznika bezpośrednio po zbiorach i na początku opadania liści 🍂
4️⃣ Opryskiwanie 5% roztworem mocznika 46N po przymrozkach i w momencie gdy 10% liści zaczyna opadać 🍂
Dlaczego w takiej kolejności ❓ Wynika to z biologii rośliny, specyfiki działania wykorzystanych środków oraz kosztów. Należy przyjrzeć się 🔎👀 się poszczególnym rozwiązaniom i mieć na uwadze, że:
👉 Produkty biologiczne 🦠 wymagają odpowiednich warunków i czasu do rozwoju i zasiedlenia liści. Zastosowanie ich bezpośrednio po zbiorze daje pewność, że bakterie w nich zawarte zdążą się rozwinąć, dodatkowo minimalna temperatura dla organizmów z gr. Bacillus wynosi od 5 st. C. stąd też zbyt późne podanie może spowodować, osłabienie działania.
👉 Mikroorganizmy 🦠 do rozwoju potrzebują również energii na start, a taką są związki organiczne w postaci węgla (C) i (N), stąd dodatki w postaci kwasów humusowych są doskonałą pożywką dla bakterii. Podobną funkcję spełnia azot pochodzący z roztworu mocznika.
👉Roztwór 5% mocznika 46N jest bardzo dobrym źródłem azotu (N) jednak jego stosowanie napezy przesunąć po przymrozkach, w momencie gdy liście żółkną i zaczynają opadać. Zastosowanie w momencie gdy rośliny są jeszcze aktywne może prowadzić do pobudzenia wzrostu i zaburzenia procesów spoczynku roślin.
Po więcej szczegółów jak zwykle zapraszamy na stronę www.fruitakademia.pl .
O “Bakteriach 🦠 wspomagających uprawy sadownicze🍏🍎” pisaliśmy również w komunikacie agrotechnicznym 33, dostępnym pod linkiem: ➡️ https://tiny.pl/wwxhk
Pamiętajcie ❗️
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie
Doradztwo - STREFA VIP
