Wiadomości sadownicze

FruitAkademia - owoce1 6

FruitAkademia - parch jabloni

 Parch jabłoni i mączniak to dwie choroby 🍄 występujące w sadach jabłoniowych 🍏🍎 w układzie corocznym. Obecnie w wielu sadach sytuacja pod względem parcha wygląda na opanowaną. Jednak są też sady 🌳, o znacznie większej miąższości korony, gdzie można dostrzec plamy parcha na liściach 🌿, a nawet na zawiązkach 🍏. Mokra aura 🌧💦 w ostatnich dniach oraz długotrwale utrzymująca się rosa  podnosi ryzyko kolejnych infekcji i rozwoju plam, zwłaszcza jeśli w sadzie obecne są aktywne plamy parcha. Więcej o parchu tutaj 👉: https://tiny.pl/wh798

FruitAkademia - maczniak jabloni

Mączniak jabłoni jest tematem często powtarzanym w sadach odmian o wczesnej porze dojrzewania, jak i tych o średniej i późnej porze dojrzewania np. ‘Delikates’, ‘Paulared’, ‘Cortland’ czy ‘Idared’. Choroba ta znacznie lepiej rozwija

się przy suchej i ciepłej aurze ☀️, a więc jego rozwój może dopiero przybrać na sile w kolejnych dniach, w których prognozowany jest powrót fali upałów.

Więcej o mączniaku tutaj 👉: https://tiny.pl/wh7wn

Zalecenia uwzględniające różne sytuacje w sadzie:

  1. W sadach „czystych” tj. przy braku plam parcha, konieczna jest kontynuacja ochrony zapobiegawczej. Stosując środki zawierające kaptan np. Lekaro 80 WG (1,9 kg/ha) ewentualnie metiram np. Polyram 70WG (2-2,6 kg/ha). Jeśli występuje mączniak jabłoni na średnim poziomie warto dodać Kendo 050 EW w dawce 0,4 l/ha, przy silniejszym Topas 100 EC w dawce 0,125 l/ha na każdy metr wysokości drzew.
  2. Niestety tam gdzie plamy parcha są obecne na liściach/zawiązkach a szczytowe części pędów pobielały od objawów mączniaka, możliwe jest ich wysuszenie. W tym celu sprawdzają się produkty nawozowe i/lub fungicydy zawierające węglan potasu lub wodorowęglan potasu. Produkty te działają na zasadzie „wysuszenia” plam. Dawkowanie jest zależne od wybranej formy i zużywanej ilości wody do zabiegu. Dla węglanu potasu stosujemy roztwór o stężeniu 1-1,2%, dla wodorowęglanu potasu 0,6-0,8%.

Pamiętajmy o kilku ważnych aspektach!!!

  • Stosujemy taką ilość wody, która pozwoli na dokładne pokrycie liści i zawiązków i nie doprowadzi do nadmiernego gromadzenia się cieczy na brzegach liści. Ociekanie może prowadzić do oparzeń brzeżnych.
  • Zabieg wykonujemy w warunkach suchej, ale nie słonecznej aury. Produkt działa kontaktowo i najlepiej, aby jak najszybciej po zabiegu tkanki obeschły.
  • Zabieg z użyciem węglanu potasu lub wodorowęglanu potasu oddziałuje także na pozostałe choroby występujące na liściach, owocach i korze.
  • Po zastosowaniu węglanu potasu lub wodorowęglanu potasu wymagane jest dodatkowe nawożenie magnezem.
  • Po zastosowaniu zabiegu „wysuszającego” z użyciem węglanu potasu lub wodorowęglanu potasu warto odbudować florę bakteryjną wprowadzając pożyteczne bakterie np. te z rodzaju Bacillus, mające wielokierunkowe działanie. Takim rozwiązaniem jest produkt Bakto G-Stop w dawce 1 l/ha.
  • Produkt Bakto G-Stop w dawce 0,5 l/ha, polecamy również jako dodatek do produktów zapobiegawczych, w celu poprawy zdrowego rozwoju roślin.

 WAŻNE! W celu lepszego pokrycia grzybni parcha/mączniaka środkiem ochrony roślin należy zastosować adiuwant Asystent+. Dodatek zwilżacza do mieszaniny podniesie efekt wyniszczający na grzybnie. Wsparciem przy standardowej ochronie fungicydowej (Kaptan, Topas, Kendo) może być również produkt Bakto G-Stop w dawce 0,5-0,75 l/ha.

❗️Pamiętajcie❗️
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.

Nasionnica trześniówka jest muchówką, która towarzyszy uprawie roślin czereśni i wiśni 🍒. Samice składają jaja do owoców pod ich skórkę. Zwykle wylot 🪰 pierwszych osobników zbiega się z kwitnieniem 🌸 drzew Robinii akacjowej in. grochodrzew akacjowy, robinia biała (Robinia pseudoacacia L.). Więcej o biologii tego szkodnika tutaj: 👉 https://fruitakademia.pl/…/nasionnica-trzesniowka…
FruitAkademia - 20220701 143935
📢 Należy pamiętać że podstawą i ułatwieniem wyznaczenia optymalnego terminu zwalczania szkodnika jest monitoring: poprzez wywieszanie żółtych tablic lepowych. Próg szkodliwości to średnio 2️⃣ muchy na 1️⃣ pułapkę.
Z dostępnych rozwiązań mamy produkty, których użycie limitowane jest dłuższym i krótszym okresem karencji m.in.:
✅ acetamipryd np. Apis/LosOvados/Aceptir 200 SE polecane w trakcie lotu i składania jaj, z okresem karencji 1️⃣4️⃣ dni
✅ deltametryna np. DecisMega 50 EW, zabieg przeprowadzić w 3️⃣4️⃣ dni po odłowach na pułapki feromonowe lub lepowe, z okresem karencji 7️⃣ dni
✅ cyjanotraniliprol np. Exirel 100 SE, zabieg wykonać po wystąpieniu szkodnika, w czasie składania jaj oraz wylęgu pierwszych larw, z okresem karencji 7️⃣ dni
Muchy 🪰 nasionnicy trześniówki latają i składają jaja tak długo jak długo są w koronie drzew owoców zwykle okres ten kończył się w I dekadzie lipca. Jednak na chwilę obecną osobniki tego gatunku nadal się odławiają, co powoduje wzrost presji tego szkodnika. Wylęgające się larwy 🐛 zanieczyszczają owoce i sprawiają, że tracą one wartość handlową.
FruitAkademia - 20220709 101050
Dlatego też zwalczanie tego gatunku należy prowadzić, zwłaszcza w uprawach czereśni odmian późnych np. Regina, Stoccato” oraz tych kierowanych do przechowywania.
Coraz częściej mówi się, że za robaczywienie 🐛 czereśni odpowiedzialna jest również a może nawet bardziej niż nasionnica, muszka plamoskrzydła (Drosophila suzukii). Wzrost zagrożenia ze strony tego gatunku dla owoców czereśni 🍒 jest niepodważalnym faktem. Dlatego należy zwalczać je jednocześnie stosując zabiegi z użyciem produktów zawierających deltametrynę i cyjanotraniliprol.
❗️Pamiętajcie❗️
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.
W miniony czwartek 0️⃣7️⃣.0️⃣7️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣ zostaliśmy poproszeni o konsultację i zweryfikowanie problemu w uprawie jabłoni 🍏. Z opisu objawów, wynikało, że może to być rak bakteryjny lub zaraza ogniowa 🔥. Mając na uwadze, że rak bakteryjny coraz śmielej sobie pozwala, postanowiliśmy zweryfikować problem.
 
Na miejscu zastaliśmy zamierające młode pędy 🌿 wygięte na kształt pastorału. Porażone tkanki były ciemno brunatnej barwy i miały postać wiotkich, nie szeleszczących tkanek. Jest to jeden z objawów będących cechą odróżniającą 2 ze znanych nam bakterii 🦠 wywołujących podobne zmiany, a mianowicie Erwinia amylovora i Pseudomonas syringae. Przyglądając się 👀 wnikliwiej zaobserwowano bursztynowe krople 💧 wycieków komórek bakteryjnych 🦠. Jak się domyślacie diagnoza 👨‍🔬 nie mogła być inna: Erwinia amylovora sprawca ZARAZY OGNIOWEJ🔥.
FruitAkademia - 20220623 153830 FruitAkademia - 20220623 154025 
W oczach sadownika pojawił się niepokój i pytanie 🤔 i co z tym fantem zrobić ❓ Odpowiedź: niestety odkąd choroba nie jest na liście kwarantannowych w sadach i wycofana z użycia jest Hortocyna 18 SP (siarczan streptomycyny) pozostaje nam jedynie:
 
✅ wycięcie ✂️porażonych pędów z zapasem co najmniej 30 centymetrowym zapasem tkanki zdrowej, zebrać i najlepiej spalić,
 
✅ zamalowanie miejsc po wyciętych pędach emulsją z dodatkiem 🧪 1% fungicydu miedziowego,
 
✅ usunięcie z okolicy sadów towarowych 🌳 drzew i krzewów mogących być źródłem komórek bakteryjnych 🦠 dających początek chorobie np. dzikich gruszy i jabłoni, irg, głogów,
 
✅ w okresie okołokwitnienia 🌸, ale także teraz w czasie wzrostu zawiązków owoców 🍏🍐 w sadach zagrożonych zabiegi ochronne z preparatami miedziowymi,
 
✅ walka ze szkodnikami mogącymi przyczyniać się do przenoszenia choroby m.in. mszycami, pryszczarkami, przędziorkami,
 
Pomocne w ograniczeniu chorób bakteryjnych w uprawach sadowniczych są także:
 
✅ produkt-y indukującymi procesy naturalnej odporności polegające na wytworzeniu fitoaleksyn i/lub kwasu salicylowego np. te zawierające miedź systemiczną jak CuPROTE (Więcej tutaj 👉 https://chemirol.com.pl/pl_PL/product/cuprote). Choć on ma bardziej charakter prewencyjny,
 
oraz
 
✅ produkty bakteryjne 🦠 np. Serenade ASO, zawierający B.subtilis szczep QST 713, zarejestrowanym do ochrony przed zarazą ogniową w uprawie gruszy) oraz wspomagające zdrowy rozwój roślin – zdrowa roślina 💪 jest mniej podatna na choroby i szkodniki np. BaktoG-Stop (zawierający B.subtilis DW2S i B. amyloliquefaciens DW1A o działaniu polegającym na jednoczesnym wsparciu rośliny we wzroście i konkurencji o dostępne środowisko z mikroorganizmami). Więcej o BaktoG-Stop tutaj 👉 https://chemirol.com.pl/pl_PL/product/bakto-g-stop).
 
W sadzie o którym mowa od samego początku podjęto decyzję o integracji wszystkich z ww. metod.
 
Zachęcamy do wnikliwej lustracji 👀 własnych sadów pod kątem tej choroby, zwłaszcza w sadach, w okolicy których rosną rośliny mogące być żywicielami bakterii 🦠, w sadach w których w ubiegłych latach choroba występowała lub wystąpiły opady gradu uszkadzające korę.
 
Chcecie wiedzieć więcej o samej chorobie❓ Szczegółowy opis biologii i szkodliwości ZARAZY OGNIOWEJ znajdziecie tutaj 👉 https://fruitakademia.pl/baza-wiedzy-choroby/zaraza-ogniowa/). Dla zwizualizowania objawów zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z sadu.
 
Na bieżąco będziemy Was informować o postępie, a mamy nadzieję na ustępstwo ze strony bakterii Erwinia amylovora w ww. sadzie .
 
 
❗️ Pamiętajcie ❗️:
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.
📢UWAGA📢 Czereśnie 🍒w pełni zbiorów i jak co roku widmo opadów🌧. Czy jest się czego obawiać ❓
FruitAkademia - 20220613 185407
Niestety tak, są co najmniej 2️⃣ przyczyny do obaw związanych z obfitymi opadami:
1️⃣ wzrost wilgotności na owocach 🍒 podnosi presję rozwoju objawów choroby grzybowej 🍄 jaką jest brunatnej zgnilizny drzew pestkowych (więcej o samej chorobie tutaj 👉 https://fruitakademia.pl/…/brunatna-zgnilizna-drzew…/)
2️⃣ przy długotrwale utrzymującym się zwilżeniu na owocach 🍒 może dochodzić do ich pękania.
FruitAkademia - 20220613 185614
Jak nie “pękać” gdy w perspektywie ww. opady ❓.
✅ Po pierwsze zastosować odpowiednią ochronę fungicydową przed brunatną zgnilizną. Do dyspozycji w zależności od terminu zbioru owoców mamy rozwiązania zawierające: m.in. fluopyram + tebukonazol, fludioksonil + cyprodynil, boskalid + trifloksystronbina.
✅ Po drugie zastosować opryskiwanie produktami zawierającymi wapń i krzem – wzmacniające skórkę owoców 🍒 i poprawiające jednocześnie jędrność miąższu.
✅ Po trzecie wzmocnić kutykulę i woski epikularne osłaniające powierzchnię owoców 🍒 i nadające im połysk.
Chcecie wiedzieć jak to osiągnąć❓ Zapraszamy do obejrzenia najnowszego komunikatu naszego doradcy, traktującego o ww. tematach. Nagranie dostępne pod linkiem tutaj  👉 https://www.youtube.com/watch?v=wVxl4-ge25w&t=21s
❗️ Pamiętajcie ❗️:
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.
❗️UWAGA❗️ Wzrost zagrożenia ze strony miodówki gruszowej☝️
 
Ostatnie lustracje 👀🔍 jakie prowadziliśmy w sadach gruszowych 🍐🌳 w dniu 0️⃣4️⃣.0️⃣7️⃣ wskazują na ponowny wzrost zagrożenia ze strony miodówek gruszowych. Szkodnik ten jest bardzo groźny z uwagi na jego szkodliwość -> produkcja rosy miodowej, na której rozwijają się czarne grzyby sadzakowe, pokrywające liście 🌿, pędy i zawiązki owoców 🍐 i prowadzące do utraty wartości handlowej owoców. (Więcej o biologii tutaj -> https://fruitakademia.pl/baza-wiedzy-szkodnik/miodowka-gruszowa-czerwona-psylla-pirisuga-f%d3%a7rst/).
Ciepła 🌡☀️♨️ i wilgotna aura sprawia, że szkodnik chętnie się namnaża, zasiedlając kolejne tkani i wytwarzając rosę miodową. Jak sprawnie sobie z nim poradzić ❓
 
Po pierwsze przeprowadzić lustrację 🔍 i ocenić w jakiej fazie jest szkodnik i jakie jest jego nasilenie. Dopiero na tej podstawie można budować schemat ochrony. Jest kilka sposobów w zależności od aktualne sytuacji w sadzie:
✅ jeśli jest obecna rosa miodowa pokrywająca w dużym natężeniu roślinę – przed deszczem wykonać zabieg “myjący” duża ilość wody 💦 + zwilżacz rozpuszczający rosę miodową
✅ w przypadku obecności larw i jaj – zabieg “wysuszający” np. 15 kg/ha siarczanu magnezu + 3 kg nawozu siarkowego np. Opti Siarka 80 WG.
✅ jeśli widoczne liczne latające owady dorosłe – glinka kaolinowa 25 kg/ha – zniechęcenie do składania jaj przez osobniki dorosłe.
✅ na początku lub w trakcie wylęgania larw, najpóźniej w fazie rozwojowej larw L-3 – produkt Delegate 0,3 kg/ha.
✅ w przypadku występowania wszystkich stadiów rozwojowych – produkty zaw. 1,8% abamektyny w dawce 0,5-0,75l (Preparat jest wrażliwy na światło i powinien być stosowany po zmroku).
 
Do każdego z ww. zabiegów polecamy dodatek dobrego 👍 zwilżacza np. Asystent+.
 
W przypadku tego szkodnika reakcja musi być szybka i zdecydowana, nie wolno przespać 💤 zabiegu, gdyż odbija się to na opłacalności 💲 produkcji.
 
Przy wyborze rozwiązania warto mieć na uwadze owady pożyteczne🐞
 
Więcej znajdziecie Państwo na stronie pod linkiem bezpośrednio przekierowującym do komunikatu agrotechnicznego, w którym troszkę 🤏 pisaliśmy ✍️ o miodówkach gruszowych: 👉https://fruitakademia.pl/agrotechniczny/komunikat-agrotechniczny-17-5-07-2022-miodowka-gruszowa/
 
❗️ Pamiętajcie ❗️:
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.
 
Międzynarodowy Dzień Owoców 0️⃣1️⃣.0️⃣7️⃣ można celebrować 🎊🎉 na wiele sposobów. Jednym z nich jest wyjście do sadu lub na plantację i zjedzenie prosto z drzewa/krzewu, świeżych, zdrowych 💪 i pysznych owoców. Ewentualnie ich zakup i soczyste zatopienie w nich zębów.
Zespół FruitAkademia świętowanie w sadzie czereśniowym 🍒rozpoczął już w środę. Gdzie dojrzewają krajowe specjały 👍 w jakości PREMIUM 🏆 🥇.
Dziękujemy Paweł Pączka, Grupa Producentów Owoców Galster oraz Krzysztof Czarnecki za gościnę w Waszych sadach.
Gratulacje imponujących rozmiarów owoców. Życzymy wysokich zbiorów i jak najwięcej zadowolonych klientów.
A Wy 🫵 jak celebrujecie ten dzień❓ Z którym z owoców krajowych lub zagranicznych dziś mocniej się zaprzyjaźniliście 🤝.
FruitAkademia - MiedzynarodowyDzienOwocow