Wiadomości sadownicze

Sezon aplikacji FruitSmart 3,3VP w komorach chłodniczych u naszych klientów uważamy za zamknięty, choć pozostało jeszcze trochę produktu więc jeśli pojawią się zamówienia chętnie zaaplikujemy produkt również u WAS.

Na dzień dzisiejszy stwierdzamy, że ostatnie owoce odm. Idared zostały poddane aplikacji z powodzeniem w dniu 1️⃣4️⃣. 1️⃣1️⃣.
Podliczyliśmy ilości wyaplikowanego produktu FruitSmart 3,3 VP i tonaż jabłek i pomimo obniżonych plonów mamy z czego być dumni.
Sprawdziliśmy również jak wyglądają owoce 🍎 poddane aplikacji w warunkach tzw. symulowanego obrotu, tj. gdy z warunków obiektów chłodniczych trafiają do temp. pokojowej ok. 20 st. C na 10-14 dni.

Wizualnie 👀 już widać różnicę:
➡️ jabłka bez zastosowania produktu FruitSmart 3,3 VP (Kontrola) pokrywają się intensywnym nalotem woskowym, z kolei te po aplikacji „nie woskują”
➡️ skórka owoców z kontroli szybciej marszczy się .

Przyglądając się dokładniej parametrom jakościowym m.in. jędrności doskonale widać, że:
➡️ jabłka z Kontroli w teście przeprowadzonym przy użyciu jędrnościomierza mają niższą jędrność średnio o 1-2,5 kN, w zależności od odmiany.

Wszystkie te zmiany uwidaczniają się w okresie 14 dni, łatwo wyobrazić sobie jak będą wyglądać w dłuższej perspektywie przechowywania.
Sami zobaczcie jak wyglądają zmiany, materiał fotograficzny z doświadczeń na odm. Red JonaPrince poniżej.

Jeśli chcecie wiedzieć więcej o samym produkcie FruitSmart 3,3 VP zapraszamy na stronę www.fruitsmart.pl lub do zakładki Komunikaty Agrotechniczne gdzie opisaliśmy procedury poprawnego zastosowania produktu oraz korzyści z jego zastosowania FruitSmart 3,3 VP.

Pozdrawiamy wszystkich naszych klientów i zapraszamy do współpracy.

Mamy to dzięki WAM!

We wtorek 14 listopada 2023roku , podczas konferencji ,,Narodowe Wyzwania w Rolnictwie” organizowanej przez redakcje Farmera oraz portali farmer.pl i sadyiogrody.pl, odbyła się gala, na której po raz 11 przyznano tytuły Innowacyjnego Produktu Rolniczego 👏 Głosami internautów, zaszczytny tytuł 🏆 Innowacyjnego Produktu Rolniczego 2023 otrzymał Bakto ProFOS z oferty Chemirolu!

Więcej szczegółów z tej zacnej imprezy znajdziecie Państwo pod linkiem: >tutaj<

Ostatnio pisaliśmy ✍️ o bakteriach 🦠 uwalniających zablokowany fosfor i inne składniki zgromadzone w glebie. A dziś przypominamy, że produkt BaktoProFos zawierający bakterie Bacillus megaterium został zgłoszony w kategorii Innowacyjny Produkt Rolniczy 2023.

Więcej o samym produkcie przeczytacie tutaj 👉: https://tiny.pl/cjg1v

Zapraszamy również do lektury zaleceń jakie wydaliśmy z uwzględnieniem BaktoProFos tutaj 👉: https://tiny.pl/cjg1n

Będziemy wdzięczni za każdy Wasz głos, który przybliży produkt BaktoProFos do zdobycia jakże zacnego tytułu.

Link do głosowania tutaj 👉: https://www.farmer.pl/innowacyjny-produkt…/glosowanie/

Październik to czas, kiedy z kolejnych kwater jabłoni 🍏🍎 znikają owoce a zbiory kolejnych odmian nabierają tempa. Warto pamiętać☝️ , że jednocześnie już w tym momencie znajdujemy się na początku kolejnego sezonu. Dlaczego Po zbiorach koniecznym jest odżywienie pąków kwiatowych na okres zimy i wczesnej wiosny.

Uwaga ❗️❗️❗️Liczba dni, jakie pozostały do zrzucenia liści 🍃 i wejścia w stan spoczynku z każdym dniem zmniejsza się. Za kilka tygodni liście zaczną żółknąć i opadać 🍂, a tylko zdrowe i zielone liście są w stanie pobrać i przetransportować dostarczane składniki pokarmowe do pąków kwiatowych.

Do tego celu warto wykorzystać gotową mieszankę nawozową FruitAkademia po zbiorach oraz wzmocnić ją o miedź systemicznę CuProte oraz mikrobiologiczny produkt wspierający zdrowy rozwój roślin jakim jest BaktoGStop.

REKOMENDUJEMY:

FruitAkademia po zbiorach 7,5 kg/ha + CuPROTE 3l/ha + Bakto G-STOP 1l/ha + Asystent+ 0,1 l/ha

lub

Mocznik 5kg/ha + Cropvit B 2,5l/ha + Cropvit Zn 2l/ha lub NewJon Zn 0,2-0,5 l/ha + CuProte 3l/ha + Bakto G-STOP 1l/ha+ Asystent+ 0,1 l/ha

Więcej szczegółów dotyczących pozbiorczego wzmocnienia 💪 roślin znajdziecie w najnowszym Komunikacie Agrotechnicznym #37 dostępnym w całości pod linkiem: https://tiny.pl/cjh8v

Zachęcamy również do zapoznania się z całym programem nawożenia gat. ziarnkowych dostępnym tutaj 👉https://fruitakademia.pl/nawozy/programy-nawozenia/programy-nawozenia-gatunkow-ziarnkowych/

Pamiętajcie ❗️❗️❗️
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.

Gleba jest środowiskiem życia systemu korzeniowego każdej rośliny, a jednocześnie rezerwuar, z którego rośliny mogą korzystać w trakcie wzrostu i rozwoju 🌱. Każda gleba charakteryzuje się pewnego rodzaju zasobnością w składniki pokarmowe. Jednak w wielu mimo wysokiej zawartości znaczna część składników pokarmowych jest zablokowana i niedostępna dla roślin.

Jak je odblokować
Rozwiązaniem jest produkt BaktoProFos. Zawiera on w swoim składzie bakterie 🦠 Bacillus megaterium, które potrafią skutecznie uwalniają składniki pokarmowe z form niedostępnych dla roślin i przekształcaniu go na formy w pełni przyswajalne.

Ile zyskujemy poprzez zastosowanie BaktoProFos

Badania 🕵️‍♀️ wykazały, że po zastosowaniu produktu uwolnionych zostało: 1️⃣3️⃣2️⃣ kg fosforu, 1️⃣0️⃣6️⃣ kg potasu i co ważne aż 1️⃣9️⃣0️⃣ kg wapnia

Dlaczego aplikacja jesienna

BaktoProFos jesienią pozwoli na zbudowanie rezerwuaru składników pokarmowych zarówno jesienią jak i wiosną przyszłego roku.
zwiększa życie mikrobiologiczne – gleba staje się bardziej produktywna.
znosi efekt tzw. zmęczenia gleby na plantacjach o ubogim zmianowaniu roślin i prowadzeniu upraw w monokulturach.

Nie trać czasu im wcześniej zastosujesz produkt tym większe ilości składników pokarmowych zostaną udostępnione Twoim roślinom.

Więcej w najnowszym komunikacie agrotechnicznym dostępnym tutaj: https://tiny.pl/c1lxm

Produkt BaktoProFos posiada rekomendację Prof. dr hab. Witolda Grzebisza z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, na co dzień pracującego w Katedrze Chemii Rolnej i Biogeochemii Środowiska 😀.

Nastało upragnione ochłodzenie, które pozostanie w polskich sadach przez kilka kolejnych dni. Warunki te cieszą z dwóch powodów:
1️⃣ Przy takich temperaturach jabłka zaczynają rumienić się. Ten temat rozwijaliśmy w nagraniu dot. wybarwianiu owoców, dostępnym tutaj: 👉 https://www.youtube.com/watch?v=PahNRM5SWPI
2️⃣ Ze „stanu podgorączkowego” 🥵 owoce schłodziły się do temp. 18,9 st. C, co jest znacznie korzystniejsze dla tych z Państwa, którzy chcą przechowywać owoce.
Sytuacja ta nie zmienia jednak faktu, że kolejne odmiany muszą być „zdejmowane” z drzew. Na chwilę obecną do komór powinny już trafiać Red JonaPrince i Red JonaPrince 'Select’. Odmiany te nie prezentują jeszcze ładnego wybarwienia, ale rozpad skrobi wskazuje, że w przeciągu kilku kolejnych dni powinny być zbierane. Poniżej na fotografii przedstawiamy wynik testu skrobiowego 1i2 rząd Red JonaPrince, 3i4 rząd Red JonaPrince 'Select’.
A kiedy pozostałe odmiany takie jak Szampion, Mustu czy Empire?
Nie jest to łatwe, a jednoznaczna ocena praktycznie niemożliwa. Dla każdego z sadów dojrzewanie przebiega w sposób indywidualny. Na poniższym zdjęciu prezentujemy wyniki testu skrobiowego dla sadu w centralnej Polsce. patrząc od góry 1i2 rząd odm. Szampion, 3i4 odm. Mutsu, 5i6 odm. Empire.
Wynik ten wskazuje, że jeśli tempo dojrzewania utrzyma się na obecnym poziomie do zbioru jeszcze przed Szampionem trafią jabłka odm. Mutsu i Empire.