Innowacyjna wartość Nanotechnologii

Nanotechnologia to nazwa różnego rodzaju technik i dziedzin otrzymywania i stosowania – stwarzających olbrzymie możliwości – cząsteczek, których wielkość wyrażana jest w nanometrach (1 milimetr to 1 000 000 nanometrów [nm]). To właśnie dzięki nano-rozmiarom cząsteczki pojedyncze atomy wykazują nieznane do tej pory właściwości fizyczne i chemiczne. Również z powodu istniejących w rolnictwie problemów z zanieczyszczeniem środowiska nanotechnologia zyskuje coraz większe grono zwolenników z uwagi na mniejsze zużycie stosowanych komponentów wykorzystywanych w żywieniu roślin.

FruitAkademia - NanoActive
FruitAkademia - nano active forte

Nano-odżywianie roślin

Właściwe nawożenie roślin nie polega tylko na dostarczeniu odpowiednich makro- i mikroelementów, ale przede wszystkim na zaaplikowaniu ich w takiej formie, w której roślina będzie mogła łatwo je przyswoić. Reakcja roślin na niedobory składników pokarmowych jest wiele zaburzeń fizjologicznych – stają się one bardziej podatne na choroby i szkodniki, co w konsekwencji niekorzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu. Dzięki minimalnej wielkości cząsteczek minerałów, największej powierzchni czynnej drobin oraz nadanej im energii, nawóz NANO ACTIVE skutecznie dostarcza roślinie znacznie więcej substancji pokarmowych niz tradycyjnie formułowane nawozy dolistne.

Nanotechnologiczne nawozy dolistne NANO ACTIVE zarówno aktywują system korzeniowy do bardziej efektywnego przyjmowania składników pokarmowych, jak i intensywnie odżywia drzewa owocowe, warzywa i plantacje roślin jagodowych w kluczowe składniki pokarmowe w okresie miedzy wczesnymi fazami wegetacji, a zbiorem owoców lub warzyw.

Pełna paleta korzyści

Kompleksowo dożywia i aktywuje

Z kolei dokarmianie dolistne nawozem NANO ACTIVE FORTE oprócz uzupełniania niedoborów ważnych mikroelementów w roślinie, umożliwia także skuteczne pobieranie i akumulowanie wapnia w owocach i warzywach.

Wapń w postaci zaktywowanych nanocząsteczek powinien być dostarczany dolistnie do roślin przez cały okres wegetacji, ponieważ naniesiony na skórkę owoców lub warzyw wnika bezpośrednio do ich miąższu.

Szybkość i efektywność działania nano-wapnia skutkuje natychmiastowym wzmocnieniem komórek oraz poprawa jakości ścian komórkowych, przez co owoce i warzywa są jędrniejsze, maja zdrowy miąższ oraz wykazują większą odporność na pękanie, nawet przy nadmiernych opadach deszczu.

W czasie przechowywania owoce i warzywa roślin zasilone w nano-wapń wolniej się starzeją oraz są mniej podatne na przechowalnicze choroby fizjologiczne.

SKŁAD PRODUKTÓW

STOSOWANIE W UPRAWACH OGRODNICZYCH

Nano active

Dawka pojedynczej aplikacji to 2-3 kg/ha
w zależności od rodzaju uprawy.

TRUSKAWKA: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg po zawiązaniu owoców

Drugi zabieg 7-10 dni przed zbiorem

Dawka: 2-3 kg/ha

MALINA: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg po zawiązaniu owoców

Drugi zabieg po 14 dniach

Trzeci zabieg 7-10 dni przed zbiorem

Dawka: 2-3 kg/ha

PORZECZKA, AGREST: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg po pojawieniu się liści

Drugi zabieg po 14 dniach

Trzeci zabieg 10-14 dni przed zbiorem

Dawka: 2-3 kg/ha

WINOROŚL: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg po pojawieniu się liści

Drugi zabieg w czasie kwitnienia

Trzeci po wykształceniu się kiści winogron

Dawka: 2-3 kg/ha

JABŁOŃ: 3-4 aplikacje:

Zabiegi pomiędzy fazą orzecha włoskiego a zbiorem owoców.

Dawka: 3kg/ ha

GRUSZA: 3 aplikacje:

Zabiegi w okresie wzrostu owoców do zbioru owoców

Dawka: 3 kg/ha

ŚLIWA: 2-3 aplikacje:

Zabiegi w okresie wzrostu zawiązków do zbioru owoców

Dawka: 3 kg/ha

WIŚNIA, CZEREŚNIA: 2-3 aplikacje:

Zabiegi w okresie wzrostu zawiązków do zbioru owoców

Dawka: 3 kg/ha

BURAK, ĆWIKŁOWY: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg w fazie 3-5 liści

Kolejne zabiegi co 14-21 dni

Dawka: 2 kg/ha

ZIEMNIAK: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg po pełnych wschodach (10-15 cm wysokości roślin)

Kolejne zabiegi co 14-21 dni

Dawka: 2 kg/ha

WARZYWA CEBULOWE: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg w fazie 3-4 liści

Kolejne zabiegi co 14-21 dni

Dawka: 2 kg/ha          

BORÓWKA WYSOKA: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg po zawiązaniu owoców

Drugi zabieg 7 dni

Trzeci zabieg 7 dni

Dawka: 2-3 kg/ha    

POMIDOR: 2-4 aplikacji:

Pierwszy zabieg 7 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 0,5%, 2 łyżeczki nawozu na litr wody).

Drugi zabieg po 14 dniach po wysadzeniu rozsady.

Trzeci zabieg po przekwitnięciu pierwszego grona.

Kolejny zabieg po 14-21 dniach

Dawka: 2 kg/ha

PAPRYKA: 2-4 aplikacji:

Pierwszy zabieg 7 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 0,5%, 2 łyżeczki nawozu na litr wody).

Drugi zabieg przed kwitnieniem.

Trzeci zabieg na początku formowania owoców

Kolejny zabieg 7-14 dni przed zbiorem

Dawka: 2 kg/ha

 

  

OGÓREK: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg od fazy 6 liści

Kolejne co 14 dni Dawka: 2 kg/ha

WARZYWA KAPUSTNE: 3-4 aplikacje:

Pierwszy zabieg 3-4 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 0,5%, 2 łyżeczki nawozu na litr wody)

Drugi zabieg po 14 dniach po wysadzeniu rozsady Kolejny zabieg po 21 dniach

Dawka: 2 kg/ha

SAŁATA: 3-4 aplikacje:

Pierwszy zabieg przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 0,5%, 2 łyżeczki nawozu na litr wody)

Kolejne co 14 dni

Dawka: 2 kg/ha

FASOLA: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg w fazie 3-4 liści

Kolejne zabiegi co 14 dni

Dawka 2 kg/ha

SELER: 3-4 aplikacje:

Pierwszy zabieg 3-4 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 0,5%, 2 Łyżeczki nawozu na litr wody)

Drugi zabieg po 14 dniach po wysadzeniu rozsady Kolejne zabiegi co 21 dni

Dawka: 2 kg/ha

RZODKIEWKA: 1 aplikacja:

Zabieg w fazie 3 liści

Dawka: 2 kg/ha

MARCHEWKA, PIETRUSZKA, PASTERNAK: 1 aplikacja:

Pierwszy zabieg w fazie 4-6 liści

Drugi zabieg po 14-21 dniach

Dawka: 2 kg/ha 

Nano active Forte

Dawka pojedynczej aplikacji to 4-5 kg/ha
w zależności od rodzaju uprawy.

TRUSKAWKA: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg przed kwitnieniem

Drugi zabieg 7 d. po zawiązaniu owoców

Dawka:4-5 kg/ha

MALINA: 2 aplikacje:

Pierwszy zabieg przed kwitnieniem

Drugi zabieg 7 dni po zawiązaniu owoców

Dawka:4-5 kg/ha

PORZECZKA, AGREST: 2 aplikacje:

Pierwszy zabieg przed kwitnieniem

Drugi zabieg 7 dni po zawiązaniu owoców

Dawka:4-5 kg/ha

WINOROŚL: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg po pojawieniu się liści

Drugi zabieg przed kwitnieniem

Trzeci zabieg po wykształceniu się kiści winogron

Dawka: 4-5 kg/ha

JABŁOŃ: 3-4 aplikacje:

Pierwszy zabieg w fazie zielonego pąka

Drugi zabieg po 14 dniach po kwitnieniu

Kolejne zabiegi pomiędzy fazą orzecha włoskiego do zbioru owoców (nie później niż 14 dni przed zbiorem)

Dawka: 4-5 kg/ha

GRUSZA: 3-4 aplikacje:

Pierwszy zabieg w fazie zielonego pąka

Drugi zabieg po 14 dniach po kwitnieniu

Kolejne zabiegi w okresie wzrostu owoców do zbioru owoców (nie później niż 14 dni przed zbiorem)

Dawka: 4-5 kg/ha

ŚLIWA: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg w fazie białego pąka

Kolejne zabiegi w okresie wzrostu zawiązków do zbioru owoców (nie później niż 14 dni przed zbiorem)

Dawka:4-5 kg/ha

WIŚNIA, CZEREŚNIA: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg w fazie białego pąka

Kolejne zabiegi w okresie wzrostu zawiązków do zbioru owoców (nie później niż 14 dni przed zbiorem)

Dawka: 4-5 kg/ha

BURAK, ĆWIKŁOWY: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg w fazie 3-5 liści

Kolejne zabiegi co 14-21 dni

Dawka:4 kg/ha

ZIEMNIAK: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg po pełnych wschodach (10-15 cm wysokości roślin)

Kolejne zabiegi co 14-21 dni

Dawka:4 kg/ha

WARZYWA CEBULOWE: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg w fazie 3-4 liści

Kolejne zabiegi co 14-21 dni

Dawka:4 kg/ha   

POMIDOR: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg 7 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 1%, 4 łyżeczki nawozu na litr wody)

Drugi zabieg po 14 dniach po wysadzeniu rozsady

Trzeci zabieg po przekwitnięciu pierwszego grona

Dawka:4 kg/ha

PAPRYKA: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg 7 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 1,

4 łyżeczki nawozu na litr wody)

Drugi zabieg przed kwitnieniem Trzeci zabieg na początku formowania owoców

Dawka:4 kg/ha

OGÓREK: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg od fazy 6 liści

Kolejne co 14 dni

Dawka: 4 kg/ha

SAŁATA: 2 aplikacje:

Pierwszy zabieg 3-4 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 1%, 4 łyżeczki nawozu na litr wody)

Drugi zabieg po 14 dniach

Dawka: 2 kg/ha

RZODKIEWKA: 1 aplikacja:

Zabieg w fazie 3 liści

Dawka: 4 kg/ha

 

FASOLA: 2-3 aplikacje:

Pierwszy zabieg w fazie 3-4 liści

Kolejne zabiegi co 14 dni

Dawka:4 kg/ha

WARZYWA KAPUSTNE:

– wczesne: 2 aplikacje:

Pierwszy zabieg 3-4 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 1%, 4 łyżeczki nawozu na litr wody)

Drugi zabieg po 14 dniach po wysadzeniu rozsady

Dawka: 4 kg/ha

– późne: 3-4 aplikacje:

Pierwszy zabieg 3-4 dni przed wsadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 1%, 4 łyżeczki nawozu na litr wody’)

Drugi zabieg po 14 dniach po wysadzeniu rozsady

Kolejne zabiegi po 21 dniach

Dawka: 4kh/ha

SELER: 3-4 aplikacje:

Pierwszy zabieg 3-4 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku

1%,4 Łyżeczki nawozu na litr wody)

Drugi zabieg po 14 dniach od wysadzenia rozsady

Kolejne zabiegi co 21 dni

Dawka:4 kg/ha

MARCHEW, PIETRUSZKA, PASTERNAK: 2 aplikacje:

Pierwszy zabieg w fazie 4-6 liści

Drugi zabieg po 14-21 dniach

Dawka:4 kg/ha

BORÓWKA WYSOKA: 2 aplikacje:

Pierwszy zabieg przed kwitnieniem

Drugi zabieg 7 dni po zawiązaniu owoców

Dawka: 4-5 kg/ha

BADANIA POTWIERDZAJĄ SKUTECZNOŚĆ

W sezonach 2015, 2016 w sadzie doświadczalnym wykonano doświadczenia z nawozem dolistnym Nano Active w uprawie wiśni. Na powierzchni 1 ha zastosowany został Nano Active w trzech dawkach po 3 kg na hektar. Pozostała część uprawy pozostawiona została jako kontrola (również 1 ha). Po zebraniu i zważeniu wiśni z obydwu obiektów uzyskaliśmy następujące wyniki:

  1. W 2015 roku kontrola wynosiła 10 630 kg/ha, a obiekt traktowany nawozem Nano Active 12 200 kg/ha, co dało około 15% wzrostu plonu. 
  2. W 2016 kontrola wynosiła 12 200 kg/ha, a obiekt traktowany nawozem Nano Active 14 500 kg/ha, co dało 18.8% wzrostu plonu. 

 

Przy ciągle rosnących kosztach związanych z uprawą, jak i zbiorem, szukanie rozwiązań przynoszących wzrost plonu jest kluczowe do osiągniecia rentowności danej produkcji. Większość naszych wiśni trafia do sprzedaży bezpośredniej, dlatego kluczowe znaczenie ma tutaj także jakość i wygląd owoców, na co także niewątpliwie pozytywny wpływ miał nawóz dolistny Nano Active.

Katedra Sadownictwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Sad Doświadczalny w Wilanowie 2012 r.

Wpływ dokarmiania dolistnego na przyrost plonu marchwi odmiany Fantazja. Badania przeprowadzone w Stacji Badawczo-Dydaktycznej Roślin Warzywnych i Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w 2013 r.

Wpływ dokarmiania dolistnego na przyrost plonu pomidora odmiany Lima. Badania przeprowadzone w Stacji Badawczo-Dydaktycznej Roślin Warzywnych i Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w 2013

Przyrost plonu i polepszenie jakości truskawki odmiany Marmolada (Onebor). Badanie przeprowadzone w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa Brzezna w 2012 r.

Wpływ dokarmiania dolistnego na owocowanie wiśni odmiany Łutówka. Badanie przeprowadzone w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa Brzezna 2013 r.

Wpływ dokarmiania dolistnego na owocowanie jabłoni odmiany Jonagold Decosta. Badanie przeprowadzone w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa Brzezna 2013 r.

Wpływ dokarmiania dolistnego na przyrost plonu cebuli. Badania przeprowadzone w Stacji Badawczo-Dydaktycznej Roślin Warzywnych i Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w 2013 r.