Drutowce – występowanie i opis

Drutowce należą do rodziny sprężykowatych (Elateridae) i są zaliczane do licznej grupy szkodników glebowych, które uszkadzają wiele gatunków roślin uprawnych. Ze względu na podobieństwo do siebie poszczególnych gatunków z tej rodziny nie rozróżnia się poszczególnych gatunków w uprawie polowej a ogólnie określa się je mianem drutowców.

Do najważniejszych przedstawicieli zalicza się: Osiewnik ciemny – Agriotes obscurus, Osiewnik rolowiec – A. lineatus, Osiewnik skibowiec – A. sputator. Głównie szkody powoduje w uprawach warzyw korzeniowych ziemniaków, marchwi. Jest również niebezpiecznym szkodnikiem upraw rolniczych głównie kukurydzy, w której powoduje zniszczenia aż konieczne może okazać się wcześniejsza likwidacja uprawy. Dla roślin sadowniczych jest niebezpiecznym szkodnikiem w uprawie gatunków jagodowych na czele z truskawką i innymi takimi jak borówka wysoka i malina. Stadium szkodliwym są ciemnobrązowe larwy uszkadzające system korzeniowy roślin. Szkodnik występuje najczęściej na polach silnie zachwaszczonych perzem właściwym, na nieużytkach rolnych i polach ze złym prowadzeniem uprawek mechanicznych gleby.

Drutowce – cykl rozwojowy

Szkodnik zimuje w glebie w postaci larw i chrząszczy. Okres lotu dorosłych osobników trwa od marca do października. Dorosłe osobniki żyją do kilku tygodni, podczas których składają jaja do gleby w zależności od gatunku płytko pod powierzchnią ziemi do 5 cm. Jaja składane są pojedynczo lub w niewielkich złożach. Larwy pełny cykl rozwojowy trwający 2-4 lata przechodzą w ziemi. W zależności od gatunku larwy mogą przechodzić rożną liczę linień w roku. Młode larwy odżywiają się głównie resztkami roślinnymi a wraz z rozwojem zmieniają pokarm na części podziemne rosnących roślin. Po przepoczwarzeniu się młode chrząszcze tylko sporadycznie wychodzą na powierzchnię. Większość dorosłych osobników zimuje i na powierzchnie wychodzą w następnym roku. Chrząszcze są cieniolubne żyją na krzewach i drzewach, na których to wygryzają otwory w liściach. Pełen cykl rozwojowy pokolenia trwa od 3-6 lat.

Objawy żerowania szkodnika

Drutowce zalicza się do szkodników glebowych i tam najczęściej dochodzi do uszkodzeń roślin. Larwy żerując uszkadzają wszystkie części podziemne roślin osłabiając ich wzrost, doprowadzając do zamierania roślin jak również powodują spadek w plonie roślin okopowych. Rodzina sprężykowatych powoduje uszkodzenia na wielu gatunkach roślin w tym okopowych, kapustnych dyniowatych i gatunkach sadowniczych. Do uszkodzeń powodowanych żerowaniem larw chodzi podczas całego roku. Wiosną żywią się kiełkującymi nasionami powodując nierównomierne i przerzedzone wschody roślin. Przy postępującym rozwoju roślin rozpoczynają żerowanie na podziemnych częściach roślin, które podgryzają a młode rośliny mogą zjeść w całości pozostawiając tylko część liści. W przypadku truskawki mogą wygryzać otwory i drążyć korytarze w szyjce korzeniowej rośliny. W okopowych powoduje duże straty w plonie, bulwy uszkodzone przez drutowce szybko gnije i nie nadaje się do przechowywania. Otwarte rany są doskonałym miejscem do wnikania patogenów grzybowych i bakteryjnych. Owoce dotykające do ziemi również mogą być uszkadzane przez szkodnika, który wgryza się na do ich wnętrza.

Terminy przeprowadzania lustracji

Do oceny zagrożenia ze strony sprężykowatych wykonuje się odkrywki glebowe wczesną wiosną lub latem do końca sierpnia. Jeśli na kwaterze występował problem z tymi szkodnikami należy wykonać odkrywki glebowe w różnych miejscach przed rozpoczęciem nowej uprawy. Natomiast w sytuacji, kiedy zaczęły pojawiać się punktowe wypady roślin odkrywkę należy wykonać w ich obrębie. Warto również przeprowadzać częste lustracje na plantacji wykopując rośliny i oceniając wygląd części podziemnych. Do monitoringu jak również zwalczania istnieje możliwość wykorzystania roślin pułapkowych w celu zwabienia larw w jedno miejsce i ich unieszkodliwienie.

Sposób przeprowadzania lustracji

Wczesna wiosną lub latem (do końca sierpnia) przed założeniem plantacji

  • Pobrać 32 próby gleby (o łącznej powierzchni 2m²; każda próba 25 x 25 x i głębokości 30 cm)
  • Zastosować pułapki do odłowu szkodnika

Wartość progu zagrożenia

  • 1 drutowiec/m²

Profilaktyka i zwalczanie

Obecnie nie ma zarejestrowanych środków ochrony roślin przeciwko drutowcom, a te które można było stosować zostały już wycofane z możliwości stosowania w Unii Europejskiej. Dlatego dla wszystkich szkodników glebowych konieczne jest wykorzystanie innych metod do ograniczania szkodliwych larw. Drutowce podobnie jak pędraki i opuchlaki można ograniczyć za pomocą zabiegów mechanicznych wykonywanych przed uprawą roślin. Poleca się wykonywanie głębokiej orki jesiennej, wykorzystywać agregaty uprawowe do spulchniania gleby jednocześnie mechanicznie uszkadzając szkodniki i wystawiając je na pożarcie przez ptaki.

Na małych powierzchniach i ogródkach przydomowych można wykorzystywać pułapki przeciwko larwą. Wykorzystuje się do tego celu przynęty pokarmowe np. bulwy ziemniaka i korzenie marchwi. Zakopuje się je w ziemi na głębokość ok 15cm w rozstawie 1-2m x 4m. Następnie regularnie się kontroluje ilość larw i w razie potrzeby się niszczy. Pułapki należy zakopywać po osiągnięciu przez glebę temperatury 12°C.

  • Jabłoń
  • Grusza
  • Wiśnia/Czereśnia
  • Śliwa
  • Brzoskwinia

Zgorzel kory jabłoni

Jest drugą po raku drzew owocowych chorobą kory, bardzo powszechnie występującą w Europie, Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii. W warunkach klimatu umiarkowanego Polski główne zagrożenie stanowi w szkółkach i nowych nasadzeniach jabłoni. Silna epidemia choroby doprowadza do masowego zamierania drzew jabłoni w pierwszym roku po posadzeniu. Występowanie choroby na

Przeczytaj całość »

Zgnilizna pierścieniowa podstawy pnia drzew owocowych

Choroba poraża ponad 200 gatunków roślin z 60 rodzin botanicznych. Największe szkody gospodarcze wyrządza na roślinach z rodziny różowatych (Rosaceae), do których należy m.in. jabłoń. Choroba ma ścisły związek ze strukturą i wilgotnością gleb, najczęściej występuje na glebach zwięzłych, ciężkich i wilgotnych. Największe zagrożenie stanowi w uprawie jabłoni i mateczników

Przeczytaj całość »

Rak drzew owocowych

Choroba występuje powszechnie w strefie klimatu umiarkowanego na wszystkich kontynentach, głównie w rejonach uprawy drzew owocowych, jabłoni (Malus L.) i nieco rzadziej gruszy (Pyrus L.). Ze względu na wyniszczający charakter najwyższe szkody powoduje w szkółkach drzew owocowych, a także w młodych nasadzeniach.

Przeczytaj całość »

Parch jabłoni

Spośród wszystkich chorób pochodzenia odgrzybowego parch jabłoni jest chorobą najpowszechniej spotykaną we wszystkich rejonach uprawy jabłoni na całym świecie. Występuje w klimacie umiarkowanym głównie w sadach, ale także i szkółkach drzew jabłoni. Szkodliwość jest zależna od stopnia porażenia. Choroba powoduje osłabienie wigoru porażonych roślin poprzez ograniczenie produkcji asymilatów, co przekłada

Przeczytaj całość »

Mączniak jabłoni

Choroba bardzo powszechna we wszystkich rejonach uprawy jabłoni, ale może występować także na siewkach gruszy i pigwie. Na jabłoniach w zasadzie może wystąpić w każdej fazie fenologicznej. Najwyższa szkodliwość określona jest w przypadku owocujących drzew jabłoni wiąże się ze spadkiem plonu. Obserwowane jest także zahamowanie wzrostu młodych pędów co przekłada

Przeczytaj całość »

Gorzka zgnilizna jabłek

Choroba jest bardzo powszechną na całym świecie. Występuje głównie w Europie, Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii. W warunkach klimatu umiarkowanego Polski główne zagrożenie stanowi w uprawie jabłoni, zwłaszcza owoców. Choć choroba może także występować na owocach innych gatunków drzew zarówno ziarnkowych, jak i pestkowych m.in. na: pigwie, gruszy azjatyckiej i gruszy europejskiej. Szkodliwość choroby polega przede wszystkim na jej utajonym charakterze i ukazywaniem się objawów na owocach dopiero podczas dłuższego przechowywania. W niektórych gospodarstwach straty w plonach jabłek mogą wynosić 20-50%.

Przeczytaj całość »

Rdza gruszy

W ostatnich latach choroba coraz częściej występuje na gruszach i jałowcach w ogrodach przydomowych. W sadach towarowych obserwowana jest sporadycznie, zwłaszcza gdy w sąsiedztwie rosną jałowce będące żywicielami patogenu.

Przeczytaj całość »

Parch gruszy

Choroba powszechnie występująca w rejonach uprawy gatunków z rodz. Pyrus na całym świecie. W Polsce znana już od dawna w uprawie grusz. Nasilenie choroby jest zależne od kilku czynników, głównie warunków pogody w trakcie sezonu wegetacyjnego, obecności inokulum i podatności odmiany. Ze względu na mniejszą skalę upraw gruszy w Polsce,

Przeczytaj całość »

Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych

Choroba powszechnie występuje w rejonach uprawy jabłoni i gruszy. W Polskich sadach corocznie można ją spotkać na jabłkach i gruszkach rzadziej na śliwkach, wiśniach czy morelach. Jest uznawana za jedną z częstszych przyczyn tzw. suchych zgnilizn owoców ziarnkowych. Przy braku ochrony powoduje znaczne straty w plonach owoców.

Przeczytaj całość »

Zaraza ogniowa

Zaraza ogniowa występuje na około 200 gatunkach roślin tak uprawnych jak i ozdobnych. Najczęściej są to rośliny z rodziny różowatych, do których należy m.in. jabłoń i grusza, ale także pigwa, głóg, irga i jarzębina. W warunkach sprzyjających choroba bardzo szybko rozprzestrzenia się i dokonuje spustoszenia na znacznych obszarach sadów i

Przeczytaj całość »

Zamieranie gruszy

Choroba odnotowana w sadach gruszowych na terenie Europy i USA. W Polsce po raz pierwszy opisana w 1996 roku. Choroba może mieć dwie postaci: gwałtowne zamieranie lub powolne zamieranie. Występuje na roślinach z rodzaju Pyrus, a także na pigwie. Szkodliwość jest zależna od wielu czynników, z których najważniejsze to podkładka

Przeczytaj całość »

Guzowatość korzeni

Jedna z najpowszechniej występujących chorób systemu korzeniowego roślin zarówno zielnych jak i drzewiastych. Zakres roślin na których została odnotowana obejmuje około 200 gatunków. Guzy rozwijające się na częściach podziemnych (korzeniach i szyjce korzeniowej) powodują zakłócenia w pobieraniu wody i składników pokarmowych. Szczególnego znaczenia nabiera w szkółkach drzew owocowych. Materiał z

Przeczytaj całość »

Srebrzystość liści

Srebrzystość liści to choroba, która występuje powszechnie w sadach towarowych wielu gatunków drzew owocowych m.in. na śliwach, wiśniach, czereśniach, a także jabłoniach oraz wielu gatunkach leśnych. W ostatnich latach obserwowany jest wzrost nasilenia choroby w śliwowych i wiśniowych nasadzeniach. Szkodliwość choroby polega unieczynnieniu blaszek liściowych oraz zniszczeniu kory i drewna

Przeczytaj całość »

Gorzka zgnilizna wiśni

Choroba ma zasięg ogólnoświatowy, występuje we wszystkich strefach klimatycznych. Najwyższa jej szkodliwość dotyczy strat w plonie wiśni. Masowe nasilenie ujawnia się w warunkach ciepłej i wilgotnej pogody.

Przeczytaj całość »

Dziurkowatość liści

Choroba powszechna w uprawie śliw, ale także brzoskwini, moreli, wiśni i czereśni. Jej szkodliwość polega na ograniczaniu powierzchni asymilacyjnej, poprzez zniszczenie liści. Efektem tego jest osłabienie wzrostu i rozwoju roślin.

Przeczytaj całość »

Drobna plamistość liści drzew pestkowych

W zasadzie występuje we wszystkich rejonach uprawy wiśni i czereśni, z wyjątkiem terenów o małej ilości opadów w okresie wiosennym i letnim. Szkodliwość choroby polega na osłabieniu drzew na skutek utraty liści, co przekłada się na ilość i wielkość plonu. W szkółkach wiśni i czereśni choroba może być powodem słabszego przyjęcia oczek.

Przeczytaj całość »

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych

Choroba powszechnie występuje w rejonach uprawy jabłoni i gruszy. W Polskich sadach corocznie można ją spotkać na jabłkach i gruszkach rzadziej na śliwkach, wiśniach czy morelach. Jest uznawana za jedną z częstszych przyczyn tzw. suchych zgnilizn owoców ziarnkowych. Przy braku ochrony powoduje znaczne straty w plonach owoców.

Przeczytaj całość »

Rak bakteryjny drzew owocowych

Choroba występuje w uprawie drzew owocowych, głównie wiśni, czereśni, brzoskwini i moreli. Poważne szkody wyrządza także w szkółka drzew pestkowych ww. gatunków. W przypadku silnego porażenia doprowadza do zamierania roślin.

Przeczytaj całość »

Torbiel śliwek

Choroba występuje w uprawie śliw na całym świecie. W Polsce głównie w rejonach podgórskich i nadmorskich. Szkodliwość związana jest z całkowitym zniszczeniem owoców. Rozwój choroby stymuluje duża ilość opadów.

Przeczytaj całość »

Srebrzystość liści

Srebrzystość liści to choroba, która występuje powszechnie w sadach towarowych wielu gatunków drzew owocowych m.in. na śliwach, wiśniach, czereśniach, a także jabłoniach oraz wielu gatunkach leśnych. W ostatnich latach obserwowany jest wzrost nasilenia choroby w śliwowych i wiśniowych nasadzeniach. Szkodliwość choroby polega unieczynnieniu blaszek liściowych oraz zniszczeniu kory i drewna

Przeczytaj całość »

Dziurkowatość liści

Choroba powszechna w uprawie śliw, ale także brzoskwini, moreli, wiśni i czereśni. Jej szkodliwość polega na ograniczaniu powierzchni asymilacyjnej, poprzez zniszczenie liści. Efektem tego jest osłabienie wzrostu i rozwoju roślin.

Przeczytaj całość »

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych

Choroba powszechnie występuje w rejonach uprawy jabłoni i gruszy. W Polskich sadach corocznie można ją spotkać na jabłkach i gruszkach rzadziej na śliwkach, wiśniach czy morelach. Jest uznawana za jedną z częstszych przyczyn tzw. suchych zgnilizn owoców ziarnkowych. Przy braku ochrony powoduje znaczne straty w plonach owoców.

Przeczytaj całość »

Srebrzystość liści

Srebrzystość liści to choroba, która występuje powszechnie w sadach towarowych wielu gatunków drzew owocowych m.in. na śliwach, wiśniach, czereśniach, a także jabłoniach oraz wielu gatunkach leśnych. W ostatnich latach obserwowany jest wzrost nasilenia choroby w śliwowych i wiśniowych nasadzeniach. Szkodliwość choroby polega unieczynnieniu blaszek liściowych oraz zniszczeniu kory i drewna

Przeczytaj całość »

Kędzierzawość liści brzoskwini

Choroba bardzo powszechna, występuje corocznie w uprawie brzoskwini i nektaryny. Szkodliwość jej ogranicza się do zniekształcenia liści, a w konsekwencji osłabienia roślin. Zmiany te przekładają się na obniżenie jakości plonu owoców brzoskwini oraz może mieć wpływ na gorsze przezimowanie porażonych drzew.

Przeczytaj całość »

Dziurkowatość liści

Choroba powszechna w uprawie śliw, ale także brzoskwini, moreli, wiśni i czereśni. Jej szkodliwość polega na ograniczaniu powierzchni asymilacyjnej, poprzez zniszczenie liści. Efektem tego jest osłabienie wzrostu i rozwoju roślin.

Przeczytaj całość »