Aktualności sadownicze

Uwaga ZARAZA OGNIOWA

Uwaga ZARAZA OGNIOWA

W miniony czwartek 0️⃣7️⃣.0️⃣7️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣ zostaliśmy poproszeni o konsultację i zweryfikowanie problemu w uprawie jabłoni 🍏. Z opisu objawów, wynikało, że może to być rak bakteryjny lub zaraza ogniowa 🔥. Mając na uwadze, że rak bakteryjny coraz śmielej sobie pozwala, postanowiliśmy zweryfikować problem.
 
Na miejscu zastaliśmy zamierające młode pędy 🌿 wygięte na kształt pastorału. Porażone tkanki były ciemno brunatnej barwy i miały postać wiotkich, nie szeleszczących tkanek. Jest to jeden z objawów będących cechą odróżniającą 2 ze znanych nam bakterii 🦠 wywołujących podobne zmiany, a mianowicie Erwinia amylovora i Pseudomonas syringae. Przyglądając się 👀 wnikliwiej zaobserwowano bursztynowe krople 💧 wycieków komórek bakteryjnych 🦠. Jak się domyślacie diagnoza 👨‍🔬 nie mogła być inna: Erwinia amylovora sprawca ZARAZY OGNIOWEJ🔥.
 
W oczach sadownika pojawił się niepokój i pytanie 🤔 i co z tym fantem zrobić ❓ Odpowiedź: niestety odkąd choroba nie jest na liście kwarantannowych w sadach i wycofana z użycia jest Hortocyna 18 SP (siarczan streptomycyny) pozostaje nam jedynie:
 
✅ wycięcie ✂️porażonych pędów z zapasem co najmniej 30 centymetrowym zapasem tkanki zdrowej, zebrać i najlepiej spalić,
 
✅ zamalowanie miejsc po wyciętych pędach emulsją z dodatkiem 🧪 1% fungicydu miedziowego,
 
✅ usunięcie z okolicy sadów towarowych 🌳 drzew i krzewów mogących być źródłem komórek bakteryjnych 🦠 dających początek chorobie np. dzikich gruszy i jabłoni, irg, głogów,
 
✅ w okresie okołokwitnienia 🌸, ale także teraz w czasie wzrostu zawiązków owoców 🍏🍐 w sadach zagrożonych zabiegi ochronne z preparatami miedziowymi,
 
✅ walka ze szkodnikami mogącymi przyczyniać się do przenoszenia choroby m.in. mszycami, pryszczarkami, przędziorkami,
 
Pomocne w ograniczeniu chorób bakteryjnych w uprawach sadowniczych są także:
 
✅ produkt-y indukującymi procesy naturalnej odporności polegające na wytworzeniu fitoaleksyn i/lub kwasu salicylowego np. te zawierające miedź systemiczną jak CuPROTE (Więcej tutaj 👉 https://chemirol.com.pl/pl_PL/product/cuprote). Choć on ma bardziej charakter prewencyjny,
 
oraz
 
✅ produkty bakteryjne 🦠 np. Serenade ASO, zawierający B.subtilis szczep QST 713, zarejestrowanym do ochrony przed zarazą ogniową w uprawie gruszy) oraz wspomagające zdrowy rozwój roślin – zdrowa roślina 💪 jest mniej podatna na choroby i szkodniki np. BaktoG-Stop (zawierający B.subtilis DW2S i B. amyloliquefaciens DW1A o działaniu polegającym na jednoczesnym wsparciu rośliny we wzroście i konkurencji o dostępne środowisko z mikroorganizmami). Więcej o BaktoG-Stop tutaj 👉 https://chemirol.com.pl/pl_PL/product/bakto-g-stop).
 
W sadzie o którym mowa od samego początku podjęto decyzję o integracji wszystkich z ww. metod.
 
Zachęcamy do wnikliwej lustracji 👀 własnych sadów pod kątem tej choroby, zwłaszcza w sadach, w okolicy których rosną rośliny mogące być żywicielami bakterii 🦠, w sadach w których w ubiegłych latach choroba występowała lub wystąpiły opady gradu uszkadzające korę.
 
Chcecie wiedzieć więcej o samej chorobie❓ Szczegółowy opis biologii i szkodliwości ZARAZY OGNIOWEJ znajdziecie tutaj 👉 https://fruitakademia.pl/baza-wiedzy-choroby/zaraza-ogniowa/). Dla zwizualizowania objawów zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z sadu.
 
Na bieżąco będziemy Was informować o postępie, a mamy nadzieję na ustępstwo ze strony bakterii Erwinia amylovora w ww. sadzie .
 
 
❗️ Pamiętajcie ❗️:
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.

Nie masz konta?
Dołącz do STREFY VIP

147169909_249623390125869_7964943505753378515_n

FruitAkademia jest profesjonalnym, kompleksowym programem doradczym dla sadowników opracowanym i nadzorowanym przez PUH „Chemirol” sp. z o.o.

FruitAkademia jest programem realizowanym przy współpracy z najlepszymi polskimi specjalistami w dziedzinie agrotechniki sadowniczej z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz SGGW w Warszawie.