Innowacyjna wartość Nanotechnologii
Nanotechnologia to nazwa różnego rodzaju technik i dziedzin otrzymywania i stosowania – stwarzających olbrzymie możliwości – cząsteczek, których wielkość wyrażana jest w nanometrach (1 milimetr to 1 000 000 nanometrów [nm]). To właśnie dzięki nano-rozmiarom cząsteczki pojedyncze atomy wykazują nieznane do tej pory właściwości fizyczne i chemiczne. Również z powodu istniejących w rolnictwie problemów z zanieczyszczeniem środowiska nanotechnologia zyskuje coraz większe grono zwolenników z uwagi na mniejsze zużycie stosowanych komponentów wykorzystywanych w żywieniu roślin.
Nano-odżywianie roślin
Właściwe nawożenie roślin nie polega tylko na dostarczeniu odpowiednich makro- i mikroelementów, ale przede wszystkim na zaaplikowaniu ich w takiej formie, w której roślina będzie mogła łatwo je przyswoić. Reakcja roślin na niedobory składników pokarmowych jest wiele zaburzeń fizjologicznych – stają się one bardziej podatne na choroby i szkodniki, co w konsekwencji niekorzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu. Dzięki minimalnej wielkości cząsteczek minerałów, największej powierzchni czynnej drobin oraz nadanej im energii, nawóz NANO ACTIVE skutecznie dostarcza roślinie znacznie więcej substancji pokarmowych niz tradycyjnie formułowane nawozy dolistne.
Nanotechnologiczne nawozy dolistne NANO ACTIVE zarówno aktywują system korzeniowy do bardziej efektywnego przyjmowania składników pokarmowych, jak i intensywnie odżywia drzewa owocowe, warzywa i plantacje roślin jagodowych w kluczowe składniki pokarmowe w okresie miedzy wczesnymi fazami wegetacji, a zbiorem owoców lub warzyw.
Pełna paleta korzyści
- Skutecznie dokarmia drzewa owocowe, warzywa i owoce miękkie w komplet niezbędnych makro- i mikroelementów
- Zawiera składniki pokarmowe w formie łatwo przyswajalnych nanocząsteczek
- Podnosi odporność roślin na warunki stresowe
- Dzięki wysokiej zawartości nano-wapnia znacznie poprawia zdolności przechowalnicze warzyw i owoców
- Korzystnie wpływa na jakość oraz plon owoców i warzyw
Kompleksowo dożywia i aktywuje
Z kolei dokarmianie dolistne nawozem NANO ACTIVE FORTE oprócz uzupełniania niedoborów ważnych mikroelementów w roślinie, umożliwia także skuteczne pobieranie i akumulowanie wapnia w owocach i warzywach.
Wapń w postaci zaktywowanych nanocząsteczek powinien być dostarczany dolistnie do roślin przez cały okres wegetacji, ponieważ naniesiony na skórkę owoców lub warzyw wnika bezpośrednio do ich miąższu.
Szybkość i efektywność działania nano-wapnia skutkuje natychmiastowym wzmocnieniem komórek oraz poprawa jakości ścian komórkowych, przez co owoce i warzywa są jędrniejsze, maja zdrowy miąższ oraz wykazują większą odporność na pękanie, nawet przy nadmiernych opadach deszczu.
W czasie przechowywania owoce i warzywa roślin zasilone w nano-wapń wolniej się starzeją oraz są mniej podatne na przechowalnicze choroby fizjologiczne.
STOSOWANIE W UPRAWACH OGRODNICZYCH
Nano active
Dawka pojedynczej aplikacji to 2-3 kg/ha
w zależności od rodzaju uprawy.
TRUSKAWKA: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg po zawiązaniu owoców
Drugi zabieg 7-10 dni przed zbiorem
Dawka: 2-3 kg/ha
MALINA: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg po zawiązaniu owoców
Drugi zabieg po 14 dniach
Trzeci zabieg 7-10 dni przed zbiorem
Dawka: 2-3 kg/ha
PORZECZKA, AGREST: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg po pojawieniu się liści
Drugi zabieg po 14 dniach
Trzeci zabieg 10-14 dni przed zbiorem
Dawka: 2-3 kg/ha
WINOROŚL: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg po pojawieniu się liści
Drugi zabieg w czasie kwitnienia
Trzeci po wykształceniu się kiści winogron
Dawka: 2-3 kg/ha
JABŁOŃ: 3-4 aplikacje:
Zabiegi pomiędzy fazą orzecha włoskiego a zbiorem owoców.
Dawka: 3kg/ ha
GRUSZA: 3 aplikacje:
Zabiegi w okresie wzrostu owoców do zbioru owoców
Dawka: 3 kg/ha
ŚLIWA: 2-3 aplikacje:
Zabiegi w okresie wzrostu zawiązków do zbioru owoców
Dawka: 3 kg/ha
WIŚNIA, CZEREŚNIA: 2-3 aplikacje:
Zabiegi w okresie wzrostu zawiązków do zbioru owoców
Dawka: 3 kg/ha
BURAK, ĆWIKŁOWY: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg w fazie 3-5 liści
Kolejne zabiegi co 14-21 dni
Dawka: 2 kg/ha
ZIEMNIAK: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg po pełnych wschodach (10-15 cm wysokości roślin)
Kolejne zabiegi co 14-21 dni
Dawka: 2 kg/ha
WARZYWA CEBULOWE: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg w fazie 3-4 liści
Kolejne zabiegi co 14-21 dni
Dawka: 2 kg/ha
BORÓWKA WYSOKA: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg po zawiązaniu owoców
Drugi zabieg 7 dni
Trzeci zabieg 7 dni
Dawka: 2-3 kg/ha
POMIDOR: 2-4 aplikacji:
Pierwszy zabieg 7 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 0,5%, 2 łyżeczki nawozu na litr wody).
Drugi zabieg po 14 dniach po wysadzeniu rozsady.
Trzeci zabieg po przekwitnięciu pierwszego grona.
Kolejny zabieg po 14-21 dniach
Dawka: 2 kg/ha
PAPRYKA: 2-4 aplikacji:
Pierwszy zabieg 7 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 0,5%, 2 łyżeczki nawozu na litr wody).
Drugi zabieg przed kwitnieniem.
Trzeci zabieg na początku formowania owoców
Kolejny zabieg 7-14 dni przed zbiorem
Dawka: 2 kg/ha
OGÓREK: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg od fazy 6 liści
Kolejne co 14 dni Dawka: 2 kg/ha
WARZYWA KAPUSTNE: 3-4 aplikacje:
Pierwszy zabieg 3-4 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 0,5%, 2 łyżeczki nawozu na litr wody)
Drugi zabieg po 14 dniach po wysadzeniu rozsady Kolejny zabieg po 21 dniach
Dawka: 2 kg/ha
SAŁATA: 3-4 aplikacje:
Pierwszy zabieg przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 0,5%, 2 łyżeczki nawozu na litr wody)
Kolejne co 14 dni
Dawka: 2 kg/ha
FASOLA: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg w fazie 3-4 liści
Kolejne zabiegi co 14 dni
Dawka 2 kg/ha
SELER: 3-4 aplikacje:
Pierwszy zabieg 3-4 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 0,5%, 2 Łyżeczki nawozu na litr wody)
Drugi zabieg po 14 dniach po wysadzeniu rozsady Kolejne zabiegi co 21 dni
Dawka: 2 kg/ha
RZODKIEWKA: 1 aplikacja:
Zabieg w fazie 3 liści
Dawka: 2 kg/ha
MARCHEWKA, PIETRUSZKA, PASTERNAK: 1 aplikacja:
Pierwszy zabieg w fazie 4-6 liści
Drugi zabieg po 14-21 dniach
Dawka: 2 kg/ha
Nano active Forte
Dawka pojedynczej aplikacji to 4-5 kg/ha
w zależności od rodzaju uprawy.
TRUSKAWKA: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg przed kwitnieniem
Drugi zabieg 7 d. po zawiązaniu owoców
Dawka:4-5 kg/ha
MALINA: 2 aplikacje:
Pierwszy zabieg przed kwitnieniem
Drugi zabieg 7 dni po zawiązaniu owoców
Dawka:4-5 kg/ha
PORZECZKA, AGREST: 2 aplikacje:
Pierwszy zabieg przed kwitnieniem
Drugi zabieg 7 dni po zawiązaniu owoców
Dawka:4-5 kg/ha
WINOROŚL: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg po pojawieniu się liści
Drugi zabieg przed kwitnieniem
Trzeci zabieg po wykształceniu się kiści winogron
Dawka: 4-5 kg/ha
JABŁOŃ: 3-4 aplikacje:
Pierwszy zabieg w fazie zielonego pąka
Drugi zabieg po 14 dniach po kwitnieniu
Kolejne zabiegi pomiędzy fazą orzecha włoskiego do zbioru owoców (nie później niż 14 dni przed zbiorem)
Dawka: 4-5 kg/ha
GRUSZA: 3-4 aplikacje:
Pierwszy zabieg w fazie zielonego pąka
Drugi zabieg po 14 dniach po kwitnieniu
Kolejne zabiegi w okresie wzrostu owoców do zbioru owoców (nie później niż 14 dni przed zbiorem)
Dawka: 4-5 kg/ha
ŚLIWA: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg w fazie białego pąka
Kolejne zabiegi w okresie wzrostu zawiązków do zbioru owoców (nie później niż 14 dni przed zbiorem)
Dawka:4-5 kg/ha
WIŚNIA, CZEREŚNIA: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg w fazie białego pąka
Kolejne zabiegi w okresie wzrostu zawiązków do zbioru owoców (nie później niż 14 dni przed zbiorem)
Dawka: 4-5 kg/ha
BURAK, ĆWIKŁOWY: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg w fazie 3-5 liści
Kolejne zabiegi co 14-21 dni
Dawka:4 kg/ha
ZIEMNIAK: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg po pełnych wschodach (10-15 cm wysokości roślin)
Kolejne zabiegi co 14-21 dni
Dawka:4 kg/ha
WARZYWA CEBULOWE: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg w fazie 3-4 liści
Kolejne zabiegi co 14-21 dni
Dawka:4 kg/ha
POMIDOR: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg 7 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 1%, 4 łyżeczki nawozu na litr wody)
Drugi zabieg po 14 dniach po wysadzeniu rozsady
Trzeci zabieg po przekwitnięciu pierwszego grona
Dawka:4 kg/ha
PAPRYKA: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg 7 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 1,
4 łyżeczki nawozu na litr wody)
Drugi zabieg przed kwitnieniem Trzeci zabieg na początku formowania owoców
Dawka:4 kg/ha
OGÓREK: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg od fazy 6 liści
Kolejne co 14 dni
Dawka: 4 kg/ha
SAŁATA: 2 aplikacje:
Pierwszy zabieg 3-4 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 1%, 4 łyżeczki nawozu na litr wody)
Drugi zabieg po 14 dniach
Dawka: 2 kg/ha
RZODKIEWKA: 1 aplikacja:
Zabieg w fazie 3 liści
Dawka: 4 kg/ha
FASOLA: 2-3 aplikacje:
Pierwszy zabieg w fazie 3-4 liści
Kolejne zabiegi co 14 dni
Dawka:4 kg/ha
WARZYWA KAPUSTNE:
– wczesne: 2 aplikacje:
Pierwszy zabieg 3-4 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 1%, 4 łyżeczki nawozu na litr wody)
Drugi zabieg po 14 dniach po wysadzeniu rozsady
Dawka: 4 kg/ha
– późne: 3-4 aplikacje:
Pierwszy zabieg 3-4 dni przed wsadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku 1%, 4 łyżeczki nawozu na litr wody’)
Drugi zabieg po 14 dniach po wysadzeniu rozsady
Kolejne zabiegi po 21 dniach
Dawka: 4kh/ha
SELER: 3-4 aplikacje:
Pierwszy zabieg 3-4 dni przed wysadzeniem rozsady (stężenie dla pierwszego oprysku
1%,4 Łyżeczki nawozu na litr wody)
Drugi zabieg po 14 dniach od wysadzenia rozsady
Kolejne zabiegi co 21 dni
Dawka:4 kg/ha
MARCHEW, PIETRUSZKA, PASTERNAK: 2 aplikacje:
Pierwszy zabieg w fazie 4-6 liści
Drugi zabieg po 14-21 dniach
Dawka:4 kg/ha
BORÓWKA WYSOKA: 2 aplikacje:
Pierwszy zabieg przed kwitnieniem
Drugi zabieg 7 dni po zawiązaniu owoców
Dawka: 4-5 kg/ha
BADANIA POTWIERDZAJĄ SKUTECZNOŚĆ
- W 2015 roku kontrola wynosiła 10 630 kg/ha, a obiekt traktowany nawozem Nano Active 12 200 kg/ha, co dało około 15% wzrostu plonu.
- W 2016 kontrola wynosiła 12 200 kg/ha, a obiekt traktowany nawozem Nano Active 14 500 kg/ha, co dało 18.8% wzrostu plonu.
Katedra Sadownictwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Sad Doświadczalny w Wilanowie 2012 r.
Wpływ dokarmiania dolistnego na przyrost plonu marchwi odmiany Fantazja. Badania przeprowadzone w Stacji Badawczo-Dydaktycznej Roślin Warzywnych i Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w 2013 r.
Wpływ dokarmiania dolistnego na przyrost plonu pomidora odmiany Lima. Badania przeprowadzone w Stacji Badawczo-Dydaktycznej Roślin Warzywnych i Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w 2013
Przyrost plonu i polepszenie jakości truskawki odmiany Marmolada (Onebor). Badanie przeprowadzone w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa Brzezna w 2012 r.
Wpływ dokarmiania dolistnego na owocowanie wiśni odmiany Łutówka. Badanie przeprowadzone w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa Brzezna 2013 r.
Wpływ dokarmiania dolistnego na owocowanie jabłoni odmiany Jonagold Decosta. Badanie przeprowadzone w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa Brzezna 2013 r.
Wpływ dokarmiania dolistnego na przyrost plonu cebuli. Badania przeprowadzone w Stacji Badawczo-Dydaktycznej Roślin Warzywnych i Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w 2013 r.