Jędrność miąższu owoców jest w głównej mierze uwarunkowana gatunkowo , ale także odmianowo. Jednak zawsze można ją poprawić. Zapytacie jak to zrobić Receptura jest bardzo prosta, wystarczy odpowiedni program nawożenia wapniowego (pisaliśmy o nim ostatnio, więcej tutaj https://fruitakademia.pl/…/pora-zadbac-o-wysoka-jakosc…/) oraz wplecienie do niego krzemu.
Co daje krzem aplikowany w postaci zabiegów dolistnych
ogranicza transpirację wody z rośliny (zwiększa odporność na stres wodny)
poprawia transport asymilatów do owoców (lepsza wielkość, smak i wybarwienie owoców )
pogrubia i usztywnia ściany komórkowe (lepsza jędrność i zdolność przechowalnicza owoców)
obniża podatność na niektóre choroby np. nekrotyczną plamistość liści jabłoni
zwiększa odporność na pękanie owoców np. czereśni i wiśni
niweluje skutki niedoboru fosforu i cynku
łagodzi toksyczność metali ciężkich.
Jaki krzem wybrać najlepiej ten w wysoko przyswajalnej formie. Czyli w postaci kwasu ortokrzemowego. Taką formę zawiera produkt Krzemian.
Czym charakteryzuje się Krzemian
Produkt zawiera kwas ortokrzemowy (Si(OH)4 – ,%) wzbogacony o mikroelementy: bor (B – ,%), miedź (Cu – %), cynk (Zn – ,%), molibden (Mo – ,%).
Co daje Krzemian w uprawach roślin ziarnkowych, pestkowych i jagodowych
stymuluje tworzenie chlorofilu i intensyfikuje proces fotosyntezy, co daje prawidłowy wzrost nawet przy mniejszym nasłonecznieniu,
zwiększa odporność na wysokie i niskie temperatury otoczenia,
uzupełnienia niedobory mikroskładników pokarmowych (lepszy wigor i prawidłowy wzrost przez cały okres wegetacji).
Pamiętajcie :
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.