W ostatnich latach wielu sadowników decyduje się na przechowywanie również śliwek w oczekiwaniu na lepsze ceny. Gatunek ten w chłodniach można przechowywać znacznie krócej niż w przypadku jabłek (5-6 tygodni) i z zachowaniem innych warunków (skład gazowy CO2 12-15% : O2 1,5-2% oraz temp. -0,5-0,5 st. C).
Co jeszcze można zrobić aby wydłużyć wysoką jakość owoców podczas przechowywania.
Podobnie jak w przypadku jabłek można wykorzystać podatność tych owoców na działanie s.a. 1-MCP, która przejawia się poprzez ograniczenie procesów oddychania:
obniżenie transpiracji i utraty jędrności
obniżenie produkcji CO2 i etylenu
zmniejszenie produkcji energii w postaci ciepła
Wszystko to przekłada się na opóźnienie procesów dojrzewania. Stąd też podobnie jak w ubiegłych latach, także w tym sezonie pomagamy naszym klientom w aplikacji produktu FruitSmart 3,3 VP zawierającego 1-MCP w komorach.
Mechanizm ten jest powszechnie wykorzystywany także w przypadku innych gatunków. Pełna listę rozwiązań znajdziecie na stronie: https://fruitsmart.pl/ .
Pamiętajcie
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.