Aktualności sadownicze

Parch jabłoni 09.06.2022

Parch jabłoni 09.06.2022

📣 UWAGA 📣
Bardzo trudne warunki pogodowe związane z opadami deszczu  🌧⛈ , długotrwale utrzymujące się zwilżenie i wzrost temperatur zarówno w ciągu dnia jak i nocy przyczyniają się do wzrostu zagrożenia ze strony grzyba V. inaequalis 🍄 sprawcy parcha jabłoni. Co prawda potencjał infekcji pierwotnych tej choroby jest już na minimalnym poziomie ( > 5% zarodników workowych pozostało, a w tych rejonach gdzie występowały intensywne opady deszczu potencjał ten już jest równy zero), to nadal choroba jest groźna. Ma ona szczególne znaczenie wszędzie tam gdzie widoczne są plamy parcha jabłoni na liściach 🌱, co stanowi wtórne zagrożenie tej choroby w uprawach jabłoni. 
Lustracje terenowe:
Z wielu rejonów dochodzą do nas informacje o licznych plamach parcha rozwijających się na liściach a w niektórych przypadkach także na zawiązkach owoców.
Aktywne plamy parcha i zwilżenie o którym pisaliśmy powyżej może prowadzić do szerzenia się choroby w uprawach, potwierdzają to odczyty modeli chorobowych dla wielu lokalizacji:
Dlatego dalsze postępowanie jest uzależnione od aktualnej sytuacji, poniżej kilka propozycji :
1) W sadach jabłoniowych,  w których jest „czysto” przy braku plam parcha zalecamy kontynuację ochrony zapobiegawczej przy użyciu produktów m.in. kaptan – Lekaro 80 WG w dawce 1,9 kg/ha.
2) W sadach jabłoniowych w których widoczne są liczne plamy polecamy kontynuację ochrony zapobiegawczo-interwencyjnej. W tym celu polecamy m.in. kaptan – Lekaro 80 WG w dawce 1,9 kg/ha + difenokonazol – Porter 250 EC w dawce 0,2 l/ha lub tetrakonazol – Alcedo 100 EC w dawce 0,4 l/ha lub tebukonazol 250 g s.a./l w dawce 0,6 l/ha.
Ważne: w przypadku zastosowania produktów typu difenokonazol, tebukonazol, tetrakonazol należy zwrócić uwagę na ilość zastosowań w sezonie. Dla ograniczenia możliwości powstawania odporności do każdej z ww. substancji należących do grupy IBE wskazane jest jej połączenie z produktami o innym mechanizmie działania np. kaptan-y
Dodatkowo warto zadbać o zdrowy rozwój 💪. Jak to zrobić 🤔❓
Jedną z propozycji jest mikrobiologiczny 🦠 preparat Bakto G-Stop❗️ Dlaczego właśnie ten produkt❓ Ponieważ zawiera w swym składzie dwa uzupełniające się szczepy bakterii 🦠, które wykazują działanie wspomagające zdrowy 💪 rozwój roślin. Są to:
✅ Bacillus amyloliquefaciens DW1A
✅ Bacillus subtilis DW2S
Jak działa produktu 🤔❓
BaktoG-Stop wykazuje działanie dwukierunkowe ⬇️⬆️:
👉 na zasadzie „zajętego krzesełka” – bakteria zasiedlając daną powierzchnie opryskanych roślin zabiera dostępną przestrzeń do rozwoju innych, w tym także chorobotwórczych. Dzięki czemu tworzy barierę mikrobiologiczną,
👉👉 metabolity wtórne ograniczają aktywność innych mikroorganizmów w tym również wykazujących działanie negatywne na rośliny
Bakto G-Stop może być stosowany ‘solo’ 🧪, ale także w jednym zabiegu łącznie z fungicydami. Dzięki czemu uzyskujemy jednocześnie ochronę i wsparcie zdrowego wzrostu roślin 🍏🍎🍓🫐 🍒.
☝️ Uwaga ❗️☝️
Bakto G-Stop jest kompatybilny z większością fungicydów z wyjątkiem tych wykazujących działanie bakteriobójcze np. zawierających tlenochlorek/wodorotlenek miedzi. Nie polecamy również mieszać produktu z nawozami miedziowymi.
💉 Dawka Bakto G-Stop:
👉 ‘solo’ 1️⃣,0️⃣ l/ha
👉 w mieszaninie z fungicydem, zależnie od potrzeby 0️⃣,5️⃣1️⃣,0️⃣ l/ha
❗️ Pamiętajcie ❗️:
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.

Nie masz konta?
Dołącz do STREFY VIP

147169909_249623390125869_7964943505753378515_n

FruitAkademia jest profesjonalnym, kompleksowym programem doradczym dla sadowników opracowanym i nadzorowanym przez PUH „Chemirol” sp. z o.o.

FruitAkademia jest programem realizowanym przy współpracy z najlepszymi polskimi specjalistami w dziedzinie agrotechniki sadowniczej z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz SGGW w Warszawie.