Wystąpienie chorób takich jak gorzka zgnilizna, szara pleśń oraz parch przechowalniczy, a często także sina pleń in. mokra zgnilizna na owocach w trakcie przechowywania w znacznym stopniu obniża jakość i opłacalność produkcji.
Ważną kwestią jest ta, iż większość z nich znajduje się cały czas w sadzie, a ich aktywność wzrasta wraz ze wzrostem wilgotności. W związku z tym zagrożenie chorobami jest realne praktycznie przez cały okres wzrostu owoców.
Ratunkiem jest odpowiednio dobrany program ochrony, oparty na sprawdzonych s.a i produktach takich jak:



Pamiętajcie o terminach stosowania i karencji poszczególnych środków

Tylko dzięki odpowiedniej strategii możliwe jest ograniczenie do minimum ww. chorób. Dlatego zachęcamy do przeczytania naszych rekomendacji w: Komunikat agrotechniczny 50 (01-09-2025) Ochrona przedzbiorcza w równowadze z bezpieczeństwem konsumenta dostępnym pod linkiem: https://fruitakademia.pl/…/komunikat-agrotechniczny-50…/
UWAGA





Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.

