Po lustracja gatunków jagodowych można śmiało powiedzieć, że przebieg zimy odcisnął piętno na każdym z gatunków jagodowych. Różni się to przede wszystkim skalą potencjalnych uszkodzeń i możliwościami ich ewentualnej regeneracji.
Truskawka
W zależności od podjętych zabiegów w okresie jesiennym i zimowym sytuacje są różne i zauważalne są różnice pomiędzy poszczególnymi kwaterami w gospodarstwie. Największe zaobserwowane uszkodzenia były widoczne na odmianie ‘Aprica’ pozostawionej bez okrywy na okres zimy a w szczególności na okres największych spadków temperatury. Na uszkodzonych roślinach widać wyraźnie zbrązowiałe wiązki przewodzące oraz ciemno brązowy kolor szyjki korzeniowej. . Najmniejsze zmiany mrozowe obserwowane były na odmianach, o wysokim stopniu odporności na mrozy. Najlepszymi tego przykładami jest odmiana ‘Grandarosa’, u której nie obserwowaliśmy większych uszkodzeń. Należy pamiętać, że truskawki są gatunkiem, który na doskonałe zdolności regeneracyjne, lecz należy jej w tym pomóc poprzez kompleksowe podejście do zagadnienia.
Borówka amerykańska
Na lustrowanej plantacji odmiany ‘Duke’ obserwowane były uszkodzenia wewnątrz pąków tj. zbrązowienia były widoczne na przekroju pąka kwiatowego – uszkodzenie dna kwiatowego oraz zalążnia. Poprzez te uszkodzenia zredukowany zostanie finalnie plon jagód. Uszkodzenia poszczególnych kwiatów w pąku kwiatostanowym będzie problemem bo grona będą mniej zagęszczone odbije się to negatywnie na plonie, ale bardziej ryzykownym z punktu widzenia praktycznego są uszkadzane podstawy pąków kwiatowych i wiązek przewodzących. Warto wspomnieć, że w największym stopniu uszkodzeniu uległy pąki szczytowe, które jako pierwsze rozpoczynają swoją wegetację a tym samym owoce uzyskiwane na takich pędach są najwcześniejsze i najwyższej jakości.
Malina
W uprawie malin również zauważalne są uszkodzenia. Podobnie jak w poprzednich gatunkach skala uszkodzeń zależy od lokalizacji i historii plantacji. Według wielu rozmów z plantatorami duży wpływ na przezimowanie miał brak nawadniania plantacji w okresie jesiennym, co przełożyło się na gorsze przygotowanie roślin do zimowania. . Związane jest to z prawidłowym pobraniem i wykorzystaniem składników pokarmowych dostarczanych w sierpniu. Wystarczająca wilgotność pozwoliła na pobranie i wbudowanie dostępnego azotu z gleby do struktur roślinnych. Natomiast przy przesuszaniu roślin azot zgormadzony w glebie został pobrany i pobudził rośliny w okresie końca października, kiedy to wystąpiły opady deszczu przerywając wchodzenie w prawidłowy spoczynek roślin zwiększając ich podatność na występowanie przemrożeń.
Obecnie na początku sezonu plantator jest w stanie tak poprowadzić uprawę i biostymulację roślin w sposób minimalizujący dotychczasowe uszkodzenia. Przede wszystkim nie można zwiększać stresu u roślin. Tyczy się to stresu nadmiernego zasolenia podłoża, przesuszenia oraz niedoborów składników pokarmowych w formach łatwo dostępnych dla roślin. W celu prawidłowo prowadzonej biostymulacji nakierowanej na regenerację roślin konieczne jest wykonanie całej technologii regeneracyjnej z wykorzystaniem sprawdzonych rozwiązań tj. Kelpak, Naturvital Plus, BaktoProFos.
Polecana kolejność wykonywanych działań:
- Naturvital Plus 5-10 l/ha + Bakto ProFos 1l/ha – fertygacja lub belka herbicydowa lub Naturvital Plus 3-5 l/ha + Bakto ProFos 1l/ha – zabieg opryskiwaczem, belką polową
- Kelpak 5 l/ha – fertygacja po ociepleniu się gleby
- FruitAkademia początek wegetacji – 5,5 kg/ha
- Kelpak 3 l/ha – zabieg nalistny, rozwój liści