Mikroorganizmy w tym przede wszystkim bakterie
coraz częściej wykorzystywane są w uprawach sadowniczych. Ich dobroczynne działanie widoczne jest nie tylko w postaci poprawy wzrostu i wigoru roślin
, ograniczaniu występowania chorób, ale również w pozyskiwaniu i dostarczaniu makroelementów zwłaszcza tych zablokowanych i niedostępnych dla roślin.


Doskonałym przykładem takiej bakterii jest Methylobacterium symbioticum zawarta m.in. w produkcie BlueN®, która wiąże azot atmosferyczny i przekształca do azotu amonowego dostępnego dla roślin.
W skali kraju mamy kilkanaście doświadczeń z produktem BlueN® w różnych gatunkach rozlokowanych w wielu rejonach Polski. W dniu wczorajszym (29.06) gościliśmy w gospodarstwie P. Pawła Pączki (Prezesa GP Galster).
Jak wcześniej sygnalizowaliśmy w gospodarstwie P. Paweł założył doświadczenie z produktem BlueN® w dwóch kwaterach jabłoni:


Działanie produktu potwierdziliśmy przy użyciu N-testera. Wyniki przedstawiamy w galerii poniżej.




Do kwater tych wrócimy jeszcze w dalszej części sezonu, gdzie będziemy oceniać parametry jakościowe owoców zebranych z ww. kwater, m.in.:





Więcej szczegółów o samym produkcie najdziecie państwo pod linkiem: https://bluen.info/