Wysokie temperatury i walka o jakość owoców Czy to w ogóle możliwe
Wysokie temperatury spędzają sen z powiek sadownikom. Rośliny są wymęczone już kilku tygodniowymi upałami. Systematyczne podlewanie pomaga łagodzić stres termiczny i wspomóc walkę o jakość, ale w tym czasie nie można zapominać również o „wpompowaniu” w owoce jak największej ilości wapnia (Ca). Dlaczego
Wapń jest składnikiem który spaja ściany komórkowe i poprawia trwałość owoców. Badania wskazują istotną korelację ilości jonów wapnia zawartego w owocu w stosunku do ilości objawów choroby fizjologicznej jaką jest gorzka plamistość podskórna GPP. Im większa koncentracja wapnia w owocu tym niej objawów choroby.
Jak zaopatrzyć rośliny w wapń
Niestety składnik ten jest słabo transportowany do owoców w związku z tym musi być obligatoryjnie i systematycznie dostarczany w formie oprysku nalistnego. Jest to niezwykle trudne w okresach upałów, ale nie niemożliwe.
Bezpieczny i jednocześnie łatwo przyswajalny wapń to wapń nanocząsteczkowy zawarty w produktach NanoActive i NanoActiveForte. Dzięki zmniejszeniu cząsteczek do wielkości Nano wapń ten łatwo i szybko przenika do owoców przez skórkę poprawiając parametry jakościowe owoców.
Więcej o dostępnych formach wapnia możliwych do zastosowania w sadownictwie pisaliśmy w Komunikacie agrotechnicznym 16 (27-06-2024) – Nawożenie wapniowe w sadach, dostępnym pod linkiem: https://tiny.pl/dppmj
Szczegółowe informacje o produktach NANOtechnologicznych tutaj https://tiny.pl/d4b1j
Zapraszamy do zapoznania się z zamieszczonymi materiałami, lub do bezpośredniego kontaktu z naszymi doradcami. Dane teleadresowe dostępne tutaj https://fruitakademia.pl/kontakt/#