Na plantacjach jagodowych następuje naturalne wchodzenie roślin w stan spoczynku. W tym czasie rośliny odprowadzają część składników pokarmowych zgromadzonych w liściach do koron i naturalni zagęszczają soki komórkowe. Stąd też okres jesienny jest odpowiedni dla dostarczenia roślinom składników pokarmowych, które z jednej strony będą poprawiały zimotrwałość nadając roślinom odporność na niskie temperatury a z drugiej będą stanowić zapas tych właśnie składników na start wegetacji, wiosną kolejnego roku.
Na co zwrócić szczególną uwagę ?
Korzystając z ostatnich dni ciepłej jesieni i faktu, że liście truskawek są jeszcze zielone, a więc mają nadal zdolność do pobierania składników pokarmowy warto właśnie drogą nalistną zadbać o dostarczenie Boru (B) i Cynku (Zn), które bezpośrednio wpływają na jakość pąków kwiatowych w roślinach. Innymi pierwiastkami korzystnymi ze względu na poprawę zimotrwałości jest potas (K), który bezpośrednio wpływa na regulację gospodarki wodnej roślin poprzez odwadnianie tkanek w okresie chłodów i mrozów, ale również wpływa na „drewnienie” tkanek roślinny poprawiając ich mrozoodporność.
Zalecenia
Uzupełniać cynk i bor można poprzez gotowe mieszanki takie jak FruitAkademia po zbiorach owoców, która oprócz cynku i boru dodatkowo zawiera mocznik, który również odżywi rośliny w azot bez pobudzania ich do wzrostu. Ewentualnie poprzez zastosowanie jednej z poniżej rekomendowanych mieszanin:
Mocznik 5 kg/ha + Cropvit B 1-3 l/ha + NewJon Zn 0,2 – 0,5 l/ha + Asystent+ 0,1 l/ha
lub
Mocznik 5 kg/ha + Bor Extra 21 1-2 kg/ha + NewJon Zn 0,2-0,5 l/ha + Asystent+ 0,1 l/ha
Więcej szczegółów dotyczących przyspieszenia rozkładu liści po zbiorach znajdziecie w najnowszym Komunikacie Agrotechnicznym #33 dostępnym w całości pod linkiem: https://tiny.pl/bgm3kjnc