Nastało upragnione ochłodzenie, które pozostanie w polskich sadach przez kilka kolejnych dni. Warunki te cieszą z dwóch powodów:
Przy takich temperaturach jabłka zaczynają rumienić się. Ten temat rozwijaliśmy w nagraniu dot. wybarwianiu owoców, dostępnym tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=PahNRM5SWPI
Ze „stanu podgorączkowego” owoce schłodziły się do temp. 18,9 st. C, co jest znacznie korzystniejsze dla tych z Państwa, którzy chcą przechowywać owoce.
Sytuacja ta nie zmienia jednak faktu, że kolejne odmiany muszą być „zdejmowane” z drzew. Na chwilę obecną do komór powinny już trafiać Red JonaPrince i Red JonaPrince 'Select’. Odmiany te nie prezentują jeszcze ładnego wybarwienia, ale rozpad skrobi wskazuje, że w przeciągu kilku kolejnych dni powinny być zbierane. Poniżej na fotografii przedstawiamy wynik testu skrobiowego 1i2 rząd Red JonaPrince, 3i4 rząd Red JonaPrince 'Select’.
A kiedy pozostałe odmiany takie jak Szampion, Mustu czy Empire?
Nie jest to łatwe, a jednoznaczna ocena praktycznie niemożliwa. Dla każdego z sadów dojrzewanie przebiega w sposób indywidualny. Na poniższym zdjęciu prezentujemy wyniki testu skrobiowego dla sadu w centralnej Polsce. patrząc od góry 1i2 rząd odm. Szampion, 3i4 odm. Mutsu, 5i6 odm. Empire.
Wynik ten wskazuje, że jeśli tempo dojrzewania utrzyma się na obecnym poziomie do zbioru jeszcze przed Szampionem trafią jabłka odm. Mutsu i Empire.