Zbiory jabłek chylą się ku końcowi. W tym czasie jedyne co można jeszcze zrobić to zabezpieczyć jabłka na okres długiego przechowywania sprawdzonymi środkami takimi jak: Puenta 62,5 Wg oraz Pretor 469 SC. Produkty te charakteryzują się krótkim okresem karencji, co czyni je bezpiecznymi dla konsumenta.
Ci z Was, którzy jesteście już po zbiorach, macie trochę czasu na refleksję i zadanie sobie pytania: czy aby wszystko zrobiliśmy aby nasze owoce były odpowiedniej wielkości i wybarwienia, czy może należało zrobić coś inaczej.
Obecnie również my (FruitAkademia) podsumowujemy i chcemy się z Wami podzielić naszymi spostrzeżeniami jakie mamy po szeregu doświadczeń przedzbiorczych.
Nasze badania wykazały, że mikrobiologiczny produkt Bakto G-STOP wspierający zdrowy rozwój roślin dodany do standardowych środków dedykowanych do ochrony przedzbiorczej poprawiał parametry jakościowe owoców:
Jabłka odm. Szampion z kombinacji Bakto G-STOP Puenta były o 6,4 mm średnicy większe niż przeciętna wielkość owoców tej odmiany w doświadczeniu.
W kombinacji Bakto G-STOP Puenta oraz Bakto G-STOP Pretor jabłka charakteryzowały się wyższą jędrnością i zawartością ekstraktu.
Rozwiązanie godne polecenia, również w sadach ekologicznych Bakto G-STOP posiada certyfikat (https://chemirol.com.pl/pl_PL/product/bakto-g-stop).
Pamiętajcie
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.