Komunikat agrotechniczny 5 (02-04-2022) Oziębienie i opady śniegu

Temat: Niespodziewane opady śniegu i oziębienie

Powrót zimy – to nie prima aprilis. Ostatnie tygodnie z intensywnym słońcem  i dwucyfrowymi temperaturami wskazywały, że wiosna już na dobre się zadomowiła. Jednak dziś 1.04.2022 zaskoczyły nas zimno  i opady śniegu  a lokalnie śniegu  z deszczem. Równie zaskoczone były rośliny  oraz szkodniki, które już się pojawiły.  Większość zadaje sobie pytanie czy spadek temp. poniżej 0 st. C (-2 do – 1,5 st.C) jakie odnotowały termometry nie spowodują uszkodzeń podstawy pąka a także tkanek zielonych.
Z badań amerykańskich, holenderskich i włoskich firm doradczych wynika, że kwiaty ulegają uszkodzeniu już po niecałej godzinie ekpozycji na ujemną temperaturę. W zależności od fazy rozwojowej rośliny mogą ulec większym lub mniejszym uszkodzeniom – fazie różowego pąka/balona w przypadku jabłoni i gruszy oraz w fazie białego pąka u drzew ziarnkowych jest to -2°C. Na chwilę obecną w sadach jabłoniowych mamy dopiero mysie ucho a więc uszkodzeń nie powinniśmy obserwować. Warto jednak mieć na uwadze , że czynnikiem wpływającym na skalę uszkodzeń jest poza samą niską temperaturą także czas ekspozycji, wilgotność oraz naturalna odporność poszczególnych odmian.

FruitAkademia - Uszkodzenia przymrozkowe w zal. od temperatury

Więcej o sytuacji mówiliśmy podczas nagrania poświęconego tym anomaliom, dostępnym pod linkiem https://fb.watch/cQIlKRUdGm/

 

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.

Sporządzane przez nas zalecenia opierają się na aktualnym stanie naszej wiedzy. Jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za ich zastosowanie oraz wynikłe z tego konsekwencje. Decyzję o wykonaniu zabiegów agrotechnicznych lub ochrony roślin podejmujecie Państwo na własną odpowiedzialność, biorąc pod uwagę lokalne uwarunkowania występujące w Państwa gospodarstwie.

UWAGA: Niektóre z w/w zaleceń dotyczą ogólnego problemu ochrony w Europie. Niektóre produkty wymienione w tekście nie są dozwolone we wszystkich krajach. Przed ich zastosowaniem należy zapoznać się z zasadami obowiązującymi w danym kraju.