Budowa wysokiej jakości owoców rozpoczyna się w sadach na długo przed zbiorami. Proces ten jest skomplikowany i wymaga włożenia w technologię odpowiedniego nawożenia przy użyciu właściwie dobranych składników takich jak wapń i krzem, które będą dostarczane już na etapie zawiązków i sukcesywnie uzupełniane w trakcie przyrastania zawiązków na wielkość. Dlaczego akurat te dwa składniki odżywcze są tak ważne?
WAPŃ jest niezbędny do utrzymania wysokiej jakości owoców, zapewnieniu im wysokiej jędrności i możliwie najdłuższego Shelf-life. Jest to makroskładnik, który odpowiada za dobrze wykształconą ścianę komórkową odporną na uszkodzenia mechaniczne, ale również poprawiającą tolerancje na stres temperatury. Pierwiastek ten powinien być dostarczany w przypadku roślin sadowniczych w okresie kwitnienia i budowania wielkości owoców z myślą o zwiększaniu ich jędrności. A tym samym powinien to być przede wszystkim schemat kilku zabiegów. Często warunki atmosferyczne panujące w okresie wegetacji uniemożliwiają prawidłowe pobieranie i transport wapnia, dlatego konieczne jest dostarczanie go sukcesywnie w najważniejszych okresach dla roślin nie tylko przez nawożenie „doowocowe”, ale również przez stosowanie fertygacji np. saletrą wapniową.
Z kolei KRZEM podobnie jak wapń odpowiada za budowę ścian komórkowych, ich prawidłowa wielkość zawsze wpływa korzystnie na zwiększanie jędrności owoców. Ściany komórkowe wysycone krzemem są zdecydowanie grubsze, twardsze, ale również bardziej odporne na czynniki zewnętrze, w tym na wysokie temperatury. Prawidłowe wysycenie komórek skórki krzemem pozwala na zwiększenie wytrzymałości owoców na przegrzanie, ale również zapewnia im oczekiwany połysk. Koniecznie należy zwracać uwagę na jakość produktów, jakie się wykorzystuje, ponieważ część z nawozów powoduje, że na owocach pozostaje biały nalot. Dlatego konieczne jest stosowanie form „nie brudzących” ale jednocześnie przyswajalnych czyli, kwasu ortokrzemowego. Tylko na forma ma zdolność do wnikania przez kutikulę i wbudowywania się w struktury ścian komórkowych.
Dlaczego ważna jest systematyka w stosowaniu Wapnia i Krzemu?
Odpowiednie zaopatrzenie owoców w wapń to przede wszystkim proces. Nie uda się zapewnić wysokiej jakości bez stosowania serii zabiegów odżywczych. W optymalnych warunkach sprawdzonym programem jest wykonywanie zabiegów co około 7 dni podczas kwitnienia, a w okresie zbiorów każdorazowo po wykonanym zbiorze z wykorzystaniem różnych produktów. Stosowanie nawet dwóch produktów pozwala na rozkładanie w czasie pobierania wapnia przez owoce, a tym samym stałą jego dostępność. Minimalizuje to efekt wydłużania odstępów pomiędzy zabiegami bez straty jakości.
Należy pamiętać o różnych formach wapnia jakie mogą zostać zastosowane na plantacjach. Każda z nich ma nieco odmienną specyfikę, a to sprawia, że poszczególne produkty mogą być stosowane w różnych warunkach w zależności od potrzeby.
- Ciecze jonowe
NewJon Ca – nowość w ofercie PUH Chemirol, dostarczanie wapnia w formie cieczy jonowych. Zawiera w swoim składzie 9% N oraz 11% Ca co odpowiada 15,2% CaO. Unikalna technologia cieczy jonowych pozwala na szybkie i skuteczne pobieranie składników pokarmowych przez rośliny. Zastosowana formuła pozwala na idealne pokrycie roślin i owoców cieczą roboczą, a tym samym zwiększa się powierzchnia pobierania składnika w ujęciu całości rośliny.
- Nanotechnologia – Nano Active, Nano Active Forte
Nawozy z linii Nano Active są to innowacyjne rozwiązania zapewniające kompleksowe odżywienie roślin nie tylko w wapń, ale również mikroelementy z innymi makroskładnikami. Przykładem jest Nano Active, który dostarcza dodatkowo magnez stanowiąc niespotykane połączenie jedyne w swoim rodzaju na rynku. Nano Active Forte natomiast dostarczy zarówno azot 10% N ale również potas 13% K2O wraz z mikroelementami. Dzięki unikalnej formulacji nanocząsteczek wapń jest bardzo szybko pobierany przez rośliny a przede wszystkim bardzo bezpieczny dla roślin.
- Mrówczan wapnia
Jest nierozłączny komponentem zabiegów w okresie okołokwitnieniowym ale również w trakcie wzrostu. FruitCa dostarcza przede wszystkim wapń CaO 38% w bezpiecznej formie jest mrówczan wapnia. Dodatkowo zawiera w swoim składzie bor odpowiedzialny za poprawę procesów zapylenia i zapłodnienia, ale również przeciwdziała deformacją owoców związanych z jego niedoborami. Często spotykane zniekształcenia owoców i/lub ordzawienia czy spękania to częściowo wina niedoborów tego składnika pokarmowego. Zawartość boru w preparacie FruitCa to aż 1,75% (B).
- Saletra wapniowa
Calan to czysta saletra wapniowa w płatkach. Jest to rozwiązanie powszechnie stosowane i jeden z podstawowych nawóz, którym dostarczamy wapń „doowoców”. Produkt może być wykorzystany również w postaci fertygacji. Wysoki stopień rozpuszczalności na poziomie 100% to gwarancja skutecznego nawożenia, ale również braku problemów z zapychaniem się linii kroplujących. Wykorzystanie Calan-u staje się fundamentem gwarantującym prawidłowy wzrost roślin w okresie zbiorów, ale również promuje zwiększanie masy ostatnich owoców.
Każdy z wymienionych produktów powyżej według obserwacji doradców FruitAkademii i Klientów można stosować w połączeniu z Krzemian-em. Pozwala to na szerokie wielotorowe działanie na roślinę i jakość owoców. Dlaczego? Krzemian to produkt zawierający krzem w formie kwasu ortokrzemowego. Jest to jedyna forma w pełni przyswajalnego krzemu dla roślin, a dodatkowo mającego zdolność przemieszczania się w roślinie. Krzemian jest doskonałym komponentem wielu zabiegów fungicydowych, dzięki swojemu niskiemu odczynowi nie wpływa na podniesienie pH cieczy roboczej, a w wręcz go obniża. Daje to możliwość swobodnego łączenia z wieloma zabiegami także tymi wymagającymi obniżonego odczynu cieczy roboczej.
Krzemian wielokrotnie sprawdzał się w połączeniu z nawozami z serii Nano Active, FruitCa oraz Calan. Zapewnia to grubszą ścianę komórkową roślin bardziej odporną na uszkodzenia mechaniczne, a tym samym zapewniającą większą odporność na wysokie temperatury i zapewniającą lepszy Shelf-fife owoców. Poprzez połączenie w jednym zabiegu wapnia i krzemu uzyskijemy wysoką jędrność owoców, ale również ich połysk co w obecnych realiach rynkowych jest pożądane przez odbiorców i konsumentów owoców.