Komunikat agrotechniczny 42 (18-04-2025) BlueN – alternatywne źródło azotu

Nadeszło zapowiadana stabilizacja w pogodzie. Obecnie najbliższe dni będą charakteryzowały się wysoką temperaturą z maksymalną wartością prognozowaną na 17.04 lokalnie nawet do 27. Rośliny po okresie ostatniego ochłodzenia już zaczynają funkcjonować w prawidłowy sposób tj. procesy fizojologiczne zaczynają przebiegać prawidłowo a z liści znikają objawy niedoborów składników pokarmowych. Zauważalne są efekty zastosowanych produktów biostymulujących wspierających rośliny po okresie chłodów. A tym samym rośliny rozpoczną intensywną fotosyntezę i przyrosty masy liściowej odpowiedzialnej za późniejsze wyżywienie owoców.

Po kilkuletnich już obserwacjach najbliższe dni będą optymalnymi pod względem zastosowania produktu BlueN® zawierającego w swoim składzie Methylobacterium symbioticum SB0023/3T. Czyli endofitycznych bakterii, które w procesie nitrogenazy dostarczają azot bezpośrednio do roślin. Azot przez nie produkowany jest w formie amonowej NH4+, dzięki czemu jest doskonale przyswajalny dla roślin. Ta forma azotu jest szybko wykorzystywana przez roślinę i do budowania struktur białkowych. Ponieważ  Methylobacterium symbioticum SB0023/3T należą do bakterii endofitycznych nie ma strat składnika pokarmowego w glebie, który to i tak musiałby zostać pobrany przez rośliny z roztworu glebowego. Obecnie występują niesprzyjające warunki do pobierania składników pokarmowych z gleby przez rośliny. Dlatego tak istotna jest różnica pomiędzy azotem dostarczanym bezpośrednio do wnętrza roślin a tym o działaniu doglebowym. Azot pozyskany po zastosowaniu preparatu BlueN nie będzie powodował przenawożenia rośliny, ponieważ bakterie działają na zasadzie kropelki dozującej niewielkie dawki, ale przez cały okres wzrostu roślin. Jest to o tyle istotne, w aspekcie obecnych warunków atmosferycznych ponieważ w większości zastosowane nawozy posypowe będą przyswajalne przy odpowiedniej wilgotności gleby np. po deszczu lub nawadnianiu. Wiązać się to będzie z „pikami” dostępności azotu. W przypadku bakterii symbiotycznych ten problem nie występuję a produkcja azotu przez bakterie trwa wraz ze wzrostem roślin. Bakterie endofityczne stają się niewrażliwe na warunki zewnętrze od momentu, kiedy wnikną do roślin.

Prawidłowe odżywienie roślin polega również na zastosowaniu odpowiednich mikroelementów wpływających na prawidłowe przemiany azotowe w roślinie. Ponieważ dostarczenie składnika do roślin jest sukcesem, ale dodatkowa poprawa jego wykorzystania zawsze jest wartością dodaną. Zastosowanie odpowiednich kofaktorów wspierający bakterie asymilujące azot z powietrza zwiększa sumarycznie jego dostępną ilość dla roślin. Methylobacterium symbioticum SB0023/3T wykazują wyższą skuteczność w asymilacji azotu po wykonaniu zabiegu w połączeniu z żelazem i molibdenem. Przy wykorzystaniu tych składników pokarmowych w roślinie stworzony zostanie kofaktor żelazowo-molibdenowy, Jest to niezbędny element dla bakterii azotowych do transformacji azotu atmosferycznego do azotu amonowego.

Żelazo – główną funkcją w roślinie jest jego udział w procesie fotosyntezy oraz oddychania. Pierwiastek ten bierze udział w tworzeniu chlorofilu. Funkcje żelaza w roślinie wiążą się także z aktywnością ferredoksyny w procesach metabolicznych, przez co pierwiastek ten odgrywa ważną rolę w gospodarce azotowej roślin i produkcji białek. Ferredoksyna uczestniczy w redukcji azotanów, wiązaniu wolnego azotu oraz redukcji siarczynu do siarczku. Żelazo występuje w układach hemowych oraz centrach żelazowo-siarkowych wielu enzymów, spełniając między innymi rolę katalizatora w reakcjach oksydoredukcyjnych.

Molibden – uczestniczy przede wszystkim w metabolizmie azotowym roślin: m.in. aktywuje reduktazę azotanową, enzym odpowiedzialny za asymilację azotu. Molibden bierze również udział w przemianach fosforu, ułatwia przyswajanie żelaza przez rośliny. Molibden zwiększa odporność roślin na chłody oraz wpływa na zwiększenie ich odporności na suszę.

W uprawach jagodowych stosowanie produktu powinno mieć miejsce w okresie intensywnego rozwoju liści co obecnie ma miejsce we wszystkich uprawianych w Polsce gatunkach. Najważniejszym elementem jest aplikacja produktu w okresie, kiedy na roślinach pojawi się wystarczająca powierzchnia blaszek liściowych, które będą mogły być zasiedlone przez bakterie. Zabieg wykonany w najbliższych dniach będzie spełniał ten warunek dla wszystkich gatunków. Bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3T są transportowane systemicznie wewnątrz rośliny, dlatego charakteryzują się tak wysoką skutecznością w produkcji azotu. Według wielu doświadczeń przeprowadzanych w ostatnich latach dzięki bakterią dostarczanych jest ok 30-100 kg N/ha.

Gatunki ziarnkowe w tym jabłoń znajdują się w fazie zielonego/różowego pąka. W nich również występuje wystarczająca powierzchnia blaszek liściowych zdolnych do skolonizowania przez bakterie. Azot wyprodukowany w liściach bezpośrednio w okolicy pąków kwiatowych będzie je dodatkowo odżywiać w tych trudnych warunkach suszy glebowej jaka występuje w wielu regionach uprawy jabłoni. Z każdym dniem rozwój liści jest na tyle intensywny, a warunki są sprzyjające na tyle, aby zabieg wykonać już przed kwitnieniem roślin.

BlueN® jest produktem doskonale przebadanym pod względem możliwości mieszania z fungicydami i insektycydami czego dowodem jest tabela kompatybilności dostępna pod adresem BlueN.info. Informacje tam zamieszczone pozwolą na prawidłowe przygotowanie cieczy roboczej redukując liczbę zabiegów na plantacjach a tym samym pozwala na redukcje kosztów z tym związanych.

Poniżej zalecenia dotyczące stosowania produktu BlueN solo oraz w przykładowych potwierdzonych mieszaninach zbiornikowych:

Dawka BlueN® :

  • 0,333 kg/ha – truskawki
  • 0,5 kg/ha – pozostałe uprawy sadownicze

 

BlueN® jest kompatybilny z wieloma środkami ochrony roślin i nawozami. Szczegółowe informacje znajdziecie państwo na stronie producentua tutaj -> https://bluen.info/stosowanie-produktu/

Lub pod bezpośrednimi linkami ponizej:

Jeśli macie Państwo jakiekolwiek zapytania dot. produktu BlueN® zespół Doradców FruitAkademia oraz Doradcy klienta firmy PUH „Chemirol” sp. z o.o. są  do Państwa dyspozycji.