W produkcji owoców gatunków ziarnkowych, podobnie jak w przypadku owoców miękkich produkowanych z przeznaczeniem na rynek deserowy, kluczowym elementem jest ich wysoka jakość. Wynika to z jednej strony- z dużej konkurencji producentów, a z drugiej z coraz wyższych wymagań konsumentów. Już od wielu lat wielkość owocu i jego zdrowotność przestały być najważniejszym czynnikiem jakościowym. Na znaczeniu przybrały takie parametry owoców jak: jędrność, poziom wybarwienia skórki, trwałość pozbiorcza oraz smak.
Wielokrotnie w publikacjach pojawia się stwierdzenie, iż budowanie wielkości i jakości plonu należy zacząć od początku wegetacji ze szczególnym uwzględnieniem okresu kwitnienia i prowadzić aż po same zbiory.
Optymalne nawożenie doglebowe oparte na wynikach analiz gleby oraz wsparcie ze strony nawożenia dolistnego oraz biostymulacji mają kluczowe znaczenie w produkcji wysokiej jakości owoców przeznaczonych na rynek deserowy. Nawożenie i biostymulację należy dawkować w zależności od odmiany, wieku rośliny, spodziewanego plonu oraz przebiegu pogody. Szczególnie stresy temperaturowe, które w ostatnich sezonach dokuczają producentom w okresie wzrostu owoców są przyczyną pogarszania się wartości handlowej produkowanych owoców w postaci poparzonych owoców czy też braku odpowiedniego kalibru, wybarwienia.
Sprawdzonym “antydepresantem” jest grupa biostymulatorów aminokwasowych.
Aminokwasy są „półproduktem” do wytworzenia białek, które są budulcem nowych komórek oraz stymulują do tworzenia i utrzymywania komórek chlorofilu. Wybierając aminokwasy należy, kierować się ich pochodzeniem oraz zdolnością przyswajania. Takim rozwiązaniem jest produkt Naturamin-WSP, który zawiera w swoim składzie aż 80% L-aminokwasów. To one są kluczowe dla rozwoju liści i owoców, szczególnie w warunkach stresowych. Dodatkowo Naturamin-WSP w mieszaninie zbiornikowej ze środkami ochrony roślin, nawozami dolistnymi zwiększa efektywność ich działania, przy jednoczesnym zmniejszeniu efektu fitotoksyczności. Dodawany do fertygacji ogranicza również stres wywołany przez nadmierne zasolenie w glebie. Naturamin-WSP regularnie stosowany w trakcie sezonu zwiększamy bilans energetyczny rośliny, a zarazem ilość i jakość plonu handlowego.
Wapń-podstawa dobrej jakości i wielkości plonu owoców.
Pierwiastek ten jest rozpatrywany zwykle w dwóch kategoriach. Pierwsza kategoria uwzględnia właściwości nawozów wapniowych posypowych mające istotny wpływ na zmianę odczynu gleby. Druga kategoria to właściwości odżywcze. Obydwie kategorie idą w parze. Poprzez podanie nawozów wapniowych do gleby stwarzamy odpowiednie pH dla roślin, a jednocześnie dostarczamy jonów przyswajalnych dla rośliny. Wapń w glebie jest także tym pierwiastkiem, który w limituje dostępność składników pokarmowych i ich pobieranie, dodatkowo wpływa na życie biologiczne gleby. W roślinie odgrywa także wiele ważnych funkcji życiowych, jak m.in. wzrost i rozwój komórek, w tym również systemu korzeniowego. Odpowiada za stabilność ścian komórkowych co ściśle związane jest z jędrnością owoców. Wapń uczestniczy w procesie kiełkowania pyłku i wzrostu łagiewki pyłkowej. Jego niedobór w owocach wiązany jest z występowaniem chorób fizjologicznych owoców m.in. gorzka plamistość podskórna (GPP), ale także różnego rodzaju rozpady miąższu. Podczas wegetacji braki tego pierwiastka zwiększają podatność owoców na oparzenia słoneczne i korkowatość skórki.
Stosowanie jednak nawozów wapniowych doglebowo nie gwarantują jego optymalnej zawartości w owocach. Zależy to od wielu czynników takich jak: typ gleby, jej uwilgotnienie, temperatura, podkładka czy wieku drzewa oraz właściwości fizjologicznych samej odmiany. Nie bez znaczenia ma sama forma nawozu wapniowego użytego do nawożenia.
Przykładowo zbyt chłodna pogoda wiosną powoduje ograniczenia aktywności systemu korzeniowego. Z kolei wysokie temperatury, susza ograniczają pobieranie i transport wapnia do owoców. Również nadmiar jonów potasu czy magnezu w glebie mogą przyczynić się do ograniczenia jego pobieranie.
Mając na uwadze powyższe, dolistne wspomaganie – nawożenie wapniem jest od wielu lat standardem, a nawet koniecznością w sadach jabłoniowych.
Jaki wapń dolistny wybrać?
Skuteczność zabiegów wapniowych zależy w znacznym stopniu od wybranej formy danego nawozu jak też warunków pogodowych podczas aplikacji. Ekstremalnie wysoka temperatura, która występuje niejednokrotnie w sierpniu, ogranicza stosowanie większości zabiegów wapniowych w postaci soli wapnia takich jak chlorek wapnia czy saletra wapniowa. Dodatkowo stosowanie ich w temperaturach powyżej 25*C jest nie efektywne, a nawet może prowadzić do występowania fitotoksyczności – uszkodzeń na liściach i/lub na owocach. Dlatego też zwłaszcza w takich przypadkach istotne jest stosowanie bezpiecznych i sprawdzonych produktów zawierających wapń w formie mrówczanu wapnia lub nowoczesnej technologii nano-wapnia.
Jednym z rozwiązań jest FruitCa, wapń w postaci mrówczanu wapnia wzbogacony w bor. Bezpieczeństwo stosowania i możliwość mieszania sprawia, że może on być wykorzystany w uprawach roślin ziarnkowych nawet w warunkach “podwyższonego ryzyka”. Drugą z bezpieczniejszych – najbezpieczniejszych propozycji wapniowych jest Nano Active. Jest to nawóz o działaniu biostymulującym wyprodukowany w zaawansowanej technologii, nanocząsteczek która gwarantuje wysoki stopień pobierania jonów wapnia, a dodatkowo kompatybilny z większością środków ochrony roślin.
Co wyróżnia ten produkt- NanoActive ?
Nano cząsteczki zawarte w preparacie z łatwością przenikają kanałami jonowymi przez strukturę ścian komórkowych liści i owoców, co przekłada to się na ilość wapnia dostarczonego do komórek. Dodatkowo nawozy Nano Active są w pełni bezpieczne i nie wykazują objawów fitotoksyczności nawet w wysokich temperaturach. Dodatkowo nawóz ten dostarcza jony magnezu oraz mikroelementy jak mangan, żelazo i cynk. Więcej o produktach znajduje się pod linkiem: https://fruitakademia.pl/nawozy/nanotechnologia/.
Jędrność owoców to wypadkowa właściwego nawożenia, której podstawą jest oczywiście wapń, ale także krzem. Dolistne nawozy krzemowe od kilku lat stają się coraz bardziej popularne w praktyce sadowniczej w związku odkrycia jego pozytywnej roli w poprawie jędrności miąższu owoców, zwiększenia odporności ich skórki na czynniki stresowe czy choroby i szkodniki.
Dalszy rozwój badań nad tym produktem zaowocował powstaniem jego najbardziej przyswajalnej formulacji w postaci kwasu ortokrzemowego, zawartego m.in. w produkcie biostymulującym Krzemian.
Produkt poza bardzo łatwym wnikaniem do rośliny, spełnia wiele zadańm.in.:
– w czasie wegetacji odpowiada za tworzenie chlorofilu i intensyfikuje fotosyntezę,
– usprawnia transport asymilatów do owoców, dzięki czemu uzyskuja one lepszy smak, wielkość i wybarwienie,
– zwiększa odporność na niskie i wysokie temperatury,
– ogranicza transpirację w warunkach wysokich temperatur
– zmniejsza skutki niedoboru fosforu i cynku oraz toksyczność metali ciężkich w glebie (u niektórych gatunków).
– przyczynia się do pogrubienia i ścian komórkowych skórki oraz ich usztywnienia, dzięki czemu wpływa na poprawę jędrności owoców.
Dodatkowo Krzemian zawiera w swoim składzie istotne mikroelementy takie jak miedź, bor, molibden i cynk. Produkt dzięki formule kwasu jest też kompatybilny ze środkami ochrony roślin oraz nawozami dolistnymi, które de facto preferują środowisko lekko kwaśne, a takie w roztworach wodnych nadaje dodatek Krzemianu. Szczegóły dotyczące produktu znajdują się pod linkiem: https://chemirol.com.pl/pl_PL/product/krzemian.
Nie można zapominać o nawożeniu pozostałymi składnikami!!!
O nawożeniu makroskładnikami również nie można zapominać. Jabłka i gruszki potrzebują składników pokarmowych, aby wykształcić dostatecznie duże owoce. Dolistna aplikacja produktów nawozowych ma szczególne znaczenie zwłaszcza w warunkach suszy, gdzie pobieranie składników pokarmowych z gleby jest znacznie ograniczone oraz w przypadku, gdy pojawiają się niedobory, których likwidacja wymaga szybkiej reakcji. Tutaj bardzo dobrze wpisują się gotowe mieszanki nawozowe FruitAkademia, które dzięki bogatemu składowi pokrywają zapotrzebowanie roślin na kluczowe w danym momencie pierwiastki, redukując w szybki sposób niedobory poszczególnych składników. Ich schelatowana formuła zapewnia również bezpieczeństwo przy stosowaniu także w mieszaninie z śor. Więcej o mieszankach nawozowych Fruitakademia oraz schematach stosowania w uprawach sadowniczych znajduje się pod linkiem: https://fruitakademia.pl/nawozy/fruitakademia/.
Jak może wyglądać przykładowy program nawożenia dolistnego poprawiającego jędrność i trwałość owoców?
W celu uzupełnienia niedoborów mikroskładników pokarmowych, poprawy transportu asymilantów do owoców oraz poprawy jędrności mikroskładników wskazane są:
- Dla kwater z odmianami o silniejszym wzroście i mniejszym obłożeniu owoców 3-4 zabiegi w układzie co 5-7 dni z użyciem naprzemiennym mieszanin:
FruitCa w dawce 1,5-2 kg/ha lub NanoActive w dawce 2-3 kg/ha + Krzemian w dawce 0,5 l/ha + Naturamin WSP w dawce 0,2 kg/ha
- Dla kwater z odmianami o słabszym wzroście i dużym obłożeniu owocami od2-3 zabiegi w układzie co 5-7 dni z użyciem naprzemiennym mieszanin:
‘FruitAkademia na wzrost owoców I’ lub ‘FruitAkademia na wzrost owoców II’ w dawce 8 kg/ha + Krzemian w dawce 0,5 l/ha + Naturamin WSP w dawce 0,2 kg/ha
oraz
NanoActiveForte w dawce 4-5 kg/ha + Krzemian w dawce 0,5 l/ha + Naturamin WSP w dawce 0,2 kg/ha
Uwagi:
- Krzemian z uwagi na niskie pH sprawia, że podane mieszaniny są kompatybilne także z fungicydami wymagającymi obniżonego pH,
- Naturamin WSP posiada wiele funkcji tutaj podawany w celu ułatwia pobieranie składników pokarmowych oraz łagodzenia stresów związanych z wysokimi temperaturami i suszą,
- Podane mieszaniny stosować wieczorem lub wcześnie rano poza okresami wysokiej temperatury >24 st. C i silnej operacji słonecznej – na niektórych gatunkach/odmianach może wystąpić reakcja fitotoksyczności.
- Linia nawozów FruitAkademia nie posiada w swym składzie wapnia, dlatego konieczne są dodatkowe zabiegi z użyciem produktów bogatych w ten składnik np. NanoActive i NAF, FruitCa.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.
Sporządzane przez nas zalecenia opierają się na aktualnym stanie naszej wiedzy. Jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za ich zastosowanie oraz wynikłe z tego konsekwencje. Decyzję o wykonaniu zabiegów agrotechnicznych lub ochrony roślin podejmujecie Państwo na własną odpowiedzialność, biorąc pod uwagę lokalne uwarunkowania występujące w Państwa gospodarstwie.
UWAGA: Niektóre z w/w zaleceń dotyczą ogólnego problemu ochrony w Europie. Niektóre produkty wymienione w tekście nie są dozwolone we wszystkich krajach. Przed ich zastosowaniem należy zapoznać się z zasadami obowiązującymi w danym kraju.