Komunikat agrotechniczny 19 (16-07-2024) Nawożenie azotem w II części sezonu

Na plantacjach truskawek dobiegają końca ostatnie prace pielęgnacyjne przypadające po zakończonych zbiorach. Plantacje pozostawione na kolejny sezon są już w większości skoszone, odchwaszczone przy użyciu garminicydów usuwając w większości samosiewy zbóż po ściółkowaniu plantacji. Właśnie teraz rozpoczynają się starania plantatorów o wysoki plon w kolejnym sezonie. Począwszy od nawożenia, poprzez ochronę  i biostymulację. Niestety przy uprawie truskawek deserowych każdy z wymienionych elementów musi być wykonany z jak największą starannością i dbałością o szczegóły. Poniżej przedstawiamy zalecenia na najbliższe dni i tygodnie.  

Pierwszym krokiem do osiągania optymalnego plony będzie prawidłowe nawożenie plantacji. Tu konieczne jest uzupełnienie składników pokarmowych, jakie roślina pobrała do wytworzenia plonu oraz zbilansowanie wypłukanych składników pokarmowych z gleby. Najlepszą formą nawożenia jest nawożenie w oparciu o wyniki analiz gleby. Dzięki nim dostarczymy niezbędne składniki pokarmowe dla roślin a tym samym nie będzie nadmiernego efektu zasolenia gleby. Natomiast w przypadku braku analiz gleby warto mieć na uwadze, że truskawki pobierają ok 2,5 kg K2O na każdą wytworzoną tonę plonu, natomiast dla fosforu 0,75 kg P2O5 oraz 1,5 kg CaO. Na tej podstawie można określić orientacyjną dawkę nawozów potrzebnych do uzupełnienia pobranych składników pokarmowych. Do tego celu warto wykorzystać nawozy bezchlorkowe a w szczególności BlueComplex. Dzięki optymalnemu składowi dostarczone zostaną niezbędne składniki pokarmowe potrzebne do wytworzenia dużej ilości pąków kwiatowych na kolejny sezon. Sugerowana dawka to po zbirach 200-400 kg/ha. 

Specyficzne warunki panujące w obecnym sezonie nie sprzyjają odpowiedniemu pobieraniu pierwiastków z gleby. Brak opadów, niska wilgotność podłoża oraz wysokie temperatury to tylko kilka z czynników ograniczających prawidłowe odżywienie roślin. Skutki tego można zredukować za pomocą produktów mikrobiologicznych pozyskujących dodatkowe źródło azotu dla roślin w postaci produktu BlueN. Bakterie wnikając do roślin przez aparaty szparkowe kolonizują rośliny i dostarczają roślinie azot niezbędny do prawidłowego wzrostu. Stając się tym samym nie wrażliwymi na warunki atmosferyczne. Co ważne wielkość produkcji azotu nie jest zależna od dostępności tego składnika w glebie jak również jej uwilgotnienia. Bakterie dostarczają azot roślinie regularnie wraz z ich wzrostem i rozwojem. A to wszystko dzięki wytwarzaniu azotu z wykorzystaniem metanolu, który jest produktem ubocznym fotosyntezy i wzrostu roślin. Należy być świadomym, że bakterie dostarczają azot w formie „kroplówki” nie powodujemy nagłych skoków dostępnego azotu dla roślin i jej nieregularnego wzrostu. Dzięki temu mogą być cały czas odżywione na odpowiednim poziomie. Jednocześnie nie powoduje przeazotowania roślin i opóźnienia wchodzenia w stan spoczynku.  

Obserwacje prowadzone przy różnych terminach zastosowania produktu w tym po skoszeniu liści potwierdziły, że rośliny są w stanie wytworzyć większą masę zieloną w postaci liści. Warto wspomnieć, że rośliny jednocześnie nie wykazywały niedoborów azotu w przeciwieństwie do tych rosnących na poletkach kontrolnych. Warto mieć na uwadze, że przy wykorzystaniu bakterii można ograniczyć nawożenie azotowe roślin.  Czynnikiem branym pod uwagę przy określaniu wielkości nawożenia azotowego powinno być uwzględnienie, strat azotu potrzebnego do rozłożenia słomy stosowanej do ściółkowania plantacji oraz fakt, że roślina musi odbudować masę nadziemna i tym samym zapotrzebowanie na azot będzie większe.  

Korzyści z zastosowanie BlueN po skoszeniu roślin: 

  • Dostarczanie azotu w sposób ciągły do zakończenia wegetacji 
  • Azot nie ujmowany w bilansie nawożenia azotowego upraw 
  • Nie podlega wypłukaniu w głąb profilu glebowego  – szczególnie po silnych burzowych opadach 
  • Zwiększa masę zieloną roślin 
  • Rośliny nie wykazują objawów niedoboru składników pokarmowych