Wybarwienie owoców to proces długotrwały rozłożony w czasie, którego efekty są widoczne dopiero na, krótko przed zbiorami. Praca nad tym parametrem jest złożona i wymaga znajomości pewnych zależności oraz konsekwencji i kilkuetapowego działania. Na końcówce nie da się nadrobić zaniechań z wcześniejszych etapów ale przy odpowiednio wczesnym działaniu możliwe jest „podkręcenie” wybarwienia.
Na wybarwianie się owoców ma wpływ wiele czynników:



Na część z ww. mamy wpływ chociażby poprzez dobór odpowiednich odmian do stanowiska, letnie cięcie odsłaniające owoce zapewniające dotarcie promieni słońca do owoców, czy wreszcie odpowiednią suplementację w składniki pokarmowe bezpośrednio i/lub pośrednio zaangażowane w wybarwienie. A na cześć tak jak na występowanie zimnych nocy już nie.
Koncentrując się na mającym wpływ na wybarwienie doborze odpowiedniego nawożenia dolistnego lub bardziej precyzyjnie doowocowego warto położyć nacisk na wykorzystanie nawozów bezazotowych bogatych w potas i fosfor. Naszą propozycją jest sprawdzona od wielu lat mieszanka nawozów FruitAkademia wzrost owoców II bogata w fosfor (40%) i potas (21%). Pierwszy z pierwiastków tj. potas odpowiada za produkcję cukrów w roślinie, pomaga również minimalizować skutki okresowych niedoborów wody. Drugi – fosfor jest niezbędny w procesach energetycznych w roślinie wymagających m.in. ATP. Jego obecność jest konieczna m.in. przy wytwarzaniu barwników odpowiedzialnych za widoczny rumieniec.
Chcecie wiedzieć więcej, przeczytacie o tym w komunikacie agrotechnicznym nr 49 dostępnym pod linkiem: https://fruitakademia.pl/agrotechniczny/komunikat-agrotechniczny-49-29-08-2025-zabiegi-poprawiajace-jakosc-owocow/