Mikroorganizmy w tym przede wszystkim bakterie coraz częściej wykorzystywane są w uprawach sadowniczych. Ich dobroczynne działanie widoczne jest nie tylko w postaci poprawy wzrostu i wigoru roślin , ograniczaniu występowania chorób, ale również w pozyskiwaniu i dostarczaniu makroelementów zwłaszcza tych zablokowanych i niedostępnych dla roślin.
Doskonałym przykładem takiej bakterii jest Methylobacterium symbioticum zawarta m.in. w produkcie BlueN®, która wiąże azot atmosferyczny i przekształca do azotu amonowego dostępnego dla roślin.
W skali kraju mamy kilkanaście doświadczeń z produktem BlueN® w różnych gatunkach rozlokowanych w wielu rejonach Polski. W dniu wczorajszym (29.06) gościliśmy w gospodarstwie P. Pawła Pączki (Prezesa GP Galster).
Jak wcześniej sygnalizowaliśmy w gospodarstwie P. Paweł założył doświadczenie z produktem BlueN® w dwóch kwaterach jabłoni:
odm. Gala
odm. Szampion
Działanie produktu potwierdziliśmy przy użyciu N-testera. Wyniki przedstawiamy w galerii poniżej.
Do kwater tych wrócimy jeszcze w dalszej części sezonu, gdzie będziemy oceniać parametry jakościowe owoców zebranych z ww. kwater, m.in.:
wielkość
jędrność
zawartość cukrów
wybarwienie.
Dziękujemy Panu Pawłowi Pączka za udostępnienie sadu, a Państwa zapraszamy do śledzenia naszej aktywności zarówno na stronie www.fruitakademia.pl jak i na fanpage FruitAkademia
Więcej szczegółów o samym produkcie najdziecie państwo pod linkiem: https://bluen.info/