Owoce zbierane z myślą długotrwałego przechowywania warto poddać aplikacji 1-MCP. Substancja ta spowalnia procesy starcze zachodzące naturalnie w owocach dzięki czemu zachowują one przez dłuższy czas swoje walory. Do tego celu możemy wykorzystać produkt FruitSmart 3,3 VP (https://fruitsmart.pl).
Z badań wynika że owoce traktowane FruitSmart wolniej transpirują, a więc mamy mniejszy ubytek masy (mniej wody odpływa z komory, owoce są jędrniejsze), produkują mniej CO2 i wydzielają mniej ciepła (oszczędność energii elektrycznej – rzadziej załączają się płuczki i agregaty chłodnicze).
Więcej szczegółów dot. tych trzech aspektów znajdziecie w KOMUNIKACIE SADOWNICZYM FA (SKS) NR 12 dostępnym pod linkiem: https://fruitakademia.pl/wp-content/uploads/2020/09/FA12_08.09.2020.pdf
Szczegóły dot. zalet produktu FruitSmart znajdziecie także u naszych specjalistów w zakresie aplikacji FruitSmart (1-MCP):
Wojciech Kukuła 509-711-365
Emil Szulc 501-097-057
Łukasz Wrzoskowicz 723-683-59