Komunikat agrotechniczny 26 (10-09-2022) Poprawa jędrności owoców

W ostatnich czasach dużo się mówi o owocach wysokiej jakości. Mówiąc szczerze, wysoka jakość jest wymuszana przez konsumentów. Dlatego aby spełnić ich oczekiwania dotyczące jakości, musimy się ciężko napracować.  

Poprawa jędrności i jakości owoców 

FruitAkademia - JablkojedrnosciomierzWpływ na jakość owoców ma szereg czynników, zarówno tych siedliskowych, odmianowych ale także zabiegi duże znaczenie mają zabiegi agrotechniczne. W budowanie jakości w głównej mierze jest dostarczanie oczywiście makroskładników przez cały sezon. W początkowej fazie wzrostu owoców jest to oczywiście azot i potas, które pobudzają komórki do podziałów i wpływają na ich przyrost czyli budują wielkość owoców. W dalszej części to oczywiście wapń który jest składnikiem ścian komórkowych zapewniającym owocom odpowiednią jędrność. To właśnie niedobór wapnia jest przyczyną występowania chorób o podłożu fizjologicznym m.in. gorzkiej plamistości podskórnej ale również chorób odgrzybowych np. gorzka zgnilizna, która związana jest z mięknięciem owoców w trakcie przechowywania. Dodatkowo w przypadku większości odmian o delikatnej czy też zielonej skórce należy wspomnieć o produktach zawierających krzem, który to z znaczący sposób poprawia parametry jakościowe w tym jędrność.  

Stosując środki na bazie krzemu wybierajmy tylko te, które jasno w etykiecie mają zapisane, iż zawierają krzem w postaci kwasu ortokrzemowego, takim produktem jest Krzemian. Innowacyjna formulacja nawozu zawiera kwas ortokrzemowy, czyli krzem w formie całkowicie dostępnej i szybko przyswajanej przez rośliny, dodatkowo wzbogacona jest o mikroelementy: bor (B), miedź (Cu), molibden (Mo) oraz cynk (Zn). 

FruitAkademia - Krzemian 1l

Zastosowanie w uprawach ziarnkowych  

  • Cykliczne opryskiwanie Krzemianem przed zbiorami poprawia i wyrównuje wybarwienie owoców.  
  • Krzem w znacznym stopniu łagodzi także skutki stresów abiotycznych, np. suszy. 
  • Mikroelementy uzupełniają niedobory pokarmowe i wpływają korzystnie na procesy fizjologiczne roślin. 
  • Grubsze i sztywniejsze ściany komórkowe po aplikacji stanowią trudną barierę do pokonania przez patogeny czy szkodniki. 

Krzemian coraz częściej jest wykorzystywany w celu poprawy jędrności owoców, zmniejszenia presji ze strony chorób i szkodników ale również w trakcie zbioru nie ma problemu z obiciami tzw. (Palcami na owcach) co jest to szczególnie ważne w przypadku takich odmian jak ‘Golden Delicious’,  ‘Mutsu’ czy ‘Szampion’. 

Doświadczenia wykazały korzystny wpływ preparatu Krzemian w dawce 0,5l/ha na zmniejszenie podatności na obicia w trakcie zbioru owoców oraz wolniejszy spadek jędrności owoców po zbiorze, co znacząco pozwala na dłuższe przechowywanie. 

FruitAkademia - Wplyw krzemianu schemat

Rys. Wpływ krzemu na  procesy zachodzące w organach wegetatywnych i generatywnych roślin. 

Jak wapń to tylko NanoActive 

FruitAkademia - NanoActive e1659083399111Do dokarmiania pozakorzeniowego szczególnie w okresie przed zbiorczym jabłoni wapniem należy wybierać sprawdzone oraz skuteczne preparaty. Takim rozwiązaniem są produkty nanotechnologiczne  Nano Active i Nano Active Forte. Produkty te w swoim składzie zawierają duże ilości Ca ale również inne składniki, zarówno makro jak i mikro elementy. Nawóz NanoActive posiada unikalne właściwości transportowe umożliwiające transport wapnia do owoców. Nowatorska formuła nanocząsteczek powoduje, że dostarczenie nawet niewielkich dawek nawozu, przynosi dobre efekty, bez ryzyka uszkodzeń owoców.  

Dokarmianie dolistne produktem NANO ACTIVE oprócz uzupełniania niedoborów ważnych mikroelementów w roślinie, umożliwia także skuteczne pobieranie i akumulowanie wapnia w owocach . Wapń w postaci aktywowanych nanocząsteczek naniesiony na powierzchnię owoców  wnika bezpośrednio do ich wnętrza. 

Szybkość i efektywność działania nano-wapnia skutkuje natychmiastowym wzmocnieniem komórek oraz poprawą jakości ścian komórkowych, przez co owoce i warzywa są jędrniejsze oraz wykazują większą odporność na pękanie, nawet przy nadmiernych opadach deszczu. 

Dodatkowo produkty Nano Activeistotnie wpływają na podniesienie jakości oraz trwałości przechowalniczej owoców co zostało poparte badaniami. 

Nano Active w dawce 2-3kg/ha  

Jak poprawić pobierania wapnia 

Skuteczność zabiegów wapniowych zależy w dużym stopniu od wybranego rodzaju nawozu ale również od dokładnego pokrycia owoców cieczą zawierającą jony wapnia .Pamiętajmy ,że wapń  z liści jest przekazywany do owoców w niewielkim stopniu i tylko dobre pokrycie skórki owocu wapniem zapewnia jego dobre wchłanianie. 

W celu poprawy wchłaniania się jonów wapnia naniesionego na skórkę owoców od kilku lat stosowane są biostymulatory z grupy aminokwasów  

 L-skrętnych ,które są pochodzenia roślinnego. Szczególnie ma to znaczenie przy stosowaniu formuły wapnia opartej na chlorku wapnia ,który w tym okresie jest najczęściej stosowany w zwiększonych dawkach 10-20 kg/ha 

FruitAkademia - Naturamin WSPSprawdzonym w praktyce przez polskich sadowników od kilku lat  przykładem takiego preparatu jest Naturamin-WSP w ograniczonej dawce 0,1-0,2 kg/ha. Dodatek Naturaminu nie tylko poprawia wchłanianie się soli chlorku wapnia ale dodatkowo zabezpiecza owoc przed niepożądanym skutkiem ubocznym jak poparzenia skórki owoców ,które zdarzają się w niekorzystnych warunkach pogodowych w trakcie zabiegu. 

Naturamin- WSP  firmy Daymsa z Hiszpanii  jest w 100% produktem roślinnym i zawiera w sobie aż 80% aminokwasów L-skrętnych czyli w pełni przyswajalnych przez roślinę. Spośród 20 aminokwasów występujących w przyrodzie 17 występuje w tym produkcie. Na uwagę zasługuje fakt ,że dwa bardzo istotne aminokwasy Prolina i Seryna występują w Naturaminie-WSP w podwyższonej ilości. Seryna reguluje gospodarkę wodną i reakcje antystresowe i jest prekursorem glicyny-betainy, jednej z najskuteczniejszych substancji antystresowych  w roślinie. 

Prolina  natomiast chroni m.in. membrany i białka przed niekorzystnym działaniem wysokich stężeń jonów nieorganicznych, zapobiegając denaturacji i stresom wodnym .Reguluje też wymianę osmotyczną w komórce roślinnej. 

Naturamin-WSP jest w postaci mikrogranul o szybkiej rozpuszczalności w wodzie w pełni kompatybilny ze mikroelementami ,nawozami ,pestycydami. 

Posiada europejskie certyfikaty ekologiczne i proces jego produkcji podlega nowoczesnej kontroli jakości. 

 

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.

Sporządzane przez nas zalecenia opierają się na aktualnym stanie naszej wiedzy. Jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za ich zastosowanie oraz wynikłe z tego konsekwencje. Decyzję o wykonaniu zabiegów agrotechnicznych lub ochrony roślin podejmujecie Państwo na własną odpowiedzialność, biorąc pod uwagę lokalne uwarunkowania występujące w Państwa gospodarstwie.

UWAGA: Niektóre z w/w zaleceń dotyczą ogólnego problemu ochrony w Europie. Niektóre produkty wymienione w tekście nie są dozwolone we wszystkich krajach. Przed ich zastosowaniem należy zapoznać się z zasadami obowiązującymi w danym kraju.